Skip to main content

GRASMAAIEN – WANNEER , WAAROM EN HOE? GAZON ONDERHOUDEN

 

 

GAZON ONDERHOUDEN ULTIEME GIDS

 

 

gras onderhouden

Door gras te maaien stimuleer je het gras om in de breedte te groeien. Het gras wordt dus dikker en sterker op deze manier. Ook krijgen kleine grassprieten de kans om te groeien omdat de zonnestralen beter aan de fijnere grasspiereten komen waar je langer gras normaal overheen zit. Zo zie je dat een goede knipbeurt wonderen kan doen voor je gazon.

✅ Mooi gezond groen gras

✅ Het gras wordt sterker

✅ Onkruid krijgt minder kans

✅ De ideale grashoogte is 3 tot 4 cm

Waarom moet ik mijn gazon maaien?

Op deze pagina gaan we alles bespreken over gras maaien. Wanneer je gras moet maaien, waarom je gras moet maaien en hoe je het gras moet maaien!

Gezond en groen gras is een blikvanger, ken je dat gevoel als je aan het wandelen bent en je aan de overkant van de weg een huis ziet met een overdreven mooie tuin? Het gras is helder – donker groen en perfect gemaaid, het lijkt wel rechtstreeks uit een film set te komen zo’n mooi gras. Je vraagt je af bij jezelf hoe het mogelijk is dat het gras bij de buren er zo mooi uitziet.

Het gezegde “het gras is groener aan de overkant” doet je twijfelen maar geloof me het gras is wel degelijk groener aan de overkant in dit geval.

Als jij mooi en gezond gras in je eigen tuin wilt hebben dan ben je op deze pagina juist terecht gekomen. Hier bespreken we alles over grasmaaien.

Deze pagina is de ULTIEME GIDS voor je gazon perfect te maaien. Grasmaaien doe je met een grasmaaier. Je mag het belang van een goede grasmaaier zeker niet onderschatten. We gaan overlopen welke uren van de dag het meest optimaal zijn om je gras te maaien, zo is bijvoorbeeld 6 uur in de ochtend te vroeg om te maaien aangezien het gras nog nat en vochtig is. Verder bespreken we hoe je het gazon het best kan maaien in het voorjaar, in de zomer en het najaar maar ook wanneer je het gras de laatste keer moet maaien voor de winter. Tot slot gaan we nog bespreken hoe je nat gras moet maaien, maar ook hoe je nieuw gezaaid gras moet maaien, en hoe je hoogstaand gras het best kan maaien.

Hopelijk word jij na het lezen van deze ULTIEME GAZON GIDS “de buur aan de overkant met het groene gras”.

 

Wanneer gras maaien?

 

Start van het maaiseizoen

Wanneer moet ik het gras maaien? Dat is een vraag die we vaak zien op het internet. Het antwoord hierop: Dit hangt of van het seizoen, het weer, en het uur. In de winter hoef je bijvoorbeeld je gras niet te maaien. Omdat het vriest is het gras hard en ook de grond is hard. Je kan het gras kapot maken als je toch gaat maaien in de winter. Het gras maaien doe je in het groeiseizoen.

Het groeiseizoen begint half Maart als je de eerste keer na de winter terug het gras gaat maaien. Gras begint terug met groeien zodra de temperatuur overdag gemiddeld minstens 8 graden is. Dus na de winter meestal half maart begint het maaiseizoen. En deze blijft doorlopen tot half Oktober. De lente en zomer is dus de periode dat je gras het snelst groeit.

 

gras maaien

 

Grasmaaien in het voorjaar

 

Grasmaaien begin van het grasseizoen

Wanneer je het gras moet maaien hangt eigenlijk af van je eigen voorkeur. Als jij lang gras wilt hebben dan beslist jij hierover. Maar als je mooi groen en kort gras wilt hebben zoals het “groene gras bij de buren” dan start het wekelijkse gazononderhoud ongeveer half Maart. Na de winter moet gras de kans krijgen om te groeien dus je wacht tot het een beetje is gegroeid, meestal vanaf half Maart kan je beginnen met je wekelijkse maaibeurt.

Let wel op dat je de messen van je grasmaaier de eerste keer dat je het gras terug gaat maaien na de winter hoger zet dan normaal. Omdat het gras langer is dan gewoonlijk stel je de grasmaaier in op een hoogte van 5 tot 6 cm.

Na deze eerst maaibeurt mag je de grasmaaier instellen op de normale stand van 3 tot 4 centimeter hoog. Je maait het gras één keer per week. Hoe dichter we bij de zomer komen hoe sneller het gras gaat groeien. Je kan er dan voor kiezen om het gras 2 x per week te maaien.

Maai je eerder dan de start van het grasseizoen (dus voor Maart) dan groeit het gras nauwelijks en kan het niet zo goed herstellen. Als je toch je gras wilt maaien dan kan je best om de 2 tot 3 weken je gras maaien in deze periode zodat je gras de kans heeft om te herstellen na iedere knipbeurt.

 

Aandachtspunten gazon in het voorjaar

✅ Voor half Maart maai je 1 keer om de 2 weken

✅ Vanaf half Maart maai je het gras 1 keer per week

✅ Het groeiseizoen begint half maart

✅ Maai het gras op een hoogte van 3 – 4 cm

✅ Maai het gras niet te vroeg, in de ochtend is het vaak vochtig

✅ Maai het gras op droge dagen

✅ Maai alleen met scherpe messen

✅ De ideale tijd om gras te maaien is rond 10:30 uur

✅ Maai het gras telkens in een andere richting

✅ Maai het gras enkel als het droog is

 

gras gazon

 

Gras maaien in de zon

 

 

Het is zomer en de zon schijnt fel. Het perfecte moment om je gras te maaien denk je vast bij jezelf. Laat me je zeggen dat dit jammer genoeg niet het geval is. Voor jou is gras maaien in de zon misschien leuker, maar voor je gras is maaien in volle zon niet aangeraden. Als je gras maait in de volle zon kan dit voor verbrandingsschade zorgen. Je kan zon-schade aan je gras herkennen aan de gele – kale plekken midden in je gras. Je wilt deze gele plekken absoluut vermijden aangezien de gele plekken lang moeten herstellen en in sommige gevallen opnieuw bezaaid moeten worden.

Het beste uur om je gras te maaien is in de ochtend meestal rond 10:30 uur. Niet te vroeg want als je om 6 of 7 uur ochtend gaat maaien is het gras nog te nat en vochtig. Nat gras maaien is dus niet aangeraden. Rond 10:00 uur in de ochtend komt de zon uit en is het gras meestal voldoende opgedroogd.

Als het regent moet je het gras natuurlijk zeker niet maaien. Je maait het gras enkel op de dagen dat het droog is. Als je toch gaat maaien als het gras nat is kan je het gras beschadigen of je grasmachine kan zelfs vastlopen op deze manier.

 

Wanneer gras maaien
Dus nogmaals: De ideale tijd om je gras te maaien is op een droge dag in de late ochtend meestal rond 10:30 uur.

 

Grasmaaien in de zomer

 

 

Gras in de zomer groeit minder snel en door de felle zon is het niet aanbevolen om het gras korter dan 4 cm te maaien. Door de zon kan het gras snel uitdrogen dus door het gras wat langer te laten groeien voorkom je gele plekken. De aanbevolen stand voor in de zomer is 1 – 2 standen hoger dan het voorjaar. Ook moet je niet meer elke week het gras maaien. Eenmaal om de 2 weken is voldoende in de zomer. Maar als je wilt mag je het gras ook om de week maaien. Laat het gras gerust wat langer groeien.

Aandachtspunten gazon in de zomer

✅ 1 keer per week is voldoende

✅ Laat het gras langer worden als de temperaturen boven de 25 °C uitkomt

✅ Een siergazon moet vaker en hoger gemaaid worden dan een speelgazon

✅ Maai alleen met scherpe messen

✅ Maai het gras niet korter dan 4 cm

✅ Maai het gras telkens in een andere richting

✅ Maai het gras enkel als het droog is

 

grasmaaier
TIP: Zoals altijd maai niet in de volle zon het best maai je het gras in de late voormiddag rond 10:30.

 

Grasmaaien in het najaar

 

Grasmaaien in de herfst

Direct na de zomer is het vaak droog weer dus je moet gras minder vaak maaien. Zodra de echte herfst begint ga je echter terug vaker het gras moeten maaien als je verzorgd gras wilt hebben.

Gazononderhoud in de herfst vereist een andere aanpak. Bladeren liggen over je gazon, het regent vaker en de grond is kouder en vochtiger.

Het is van belang dat je de bladeren weg doet met een hark of bladblazer vooraleer je het gras gaat maaien. Als het regenachtig is zal je het gras vaker moeten maaien. Dit doe je natuurlijk enkel op de droge dagen. Laat het gras niet langer dan 5 cm worden. Aan het einde van de herfst geef je het gras een laatste knipbeurt. Ga naar grasmaaien voor de winter voor meer info hierover.

Aandachtspunten gazon in het najaar

✅ Laat het gras niet langer worden dan 5 cm

✅ Maai enkel als het droog weer is

✅ Maai 1 keer om de 10 dagen

✅ Verwijder bladeren van het gazon om de week

✅ Maai alleen met scherpe messen

✅ Maai het gras enkel als het droog is

Bosch Rotak 32

 

gras maaien najaar

 

Gras maaien voor de winter

 

Laatste keer grasmaaien

Zoals je waarschijnlijk al gehoord hebt is gras maaien in de winter niet echt verstandig. Het is vochtig en het vriest buiten. Je gras zal bevroren zijn en ook de grond is hard en koud. Als je het gras gaat maaien in de winter kan je zelfs het gras beschadigen! Let maar eens goed op heb jij al ooit iemand zijn gras zien maaien in de winter?

De beste bescherming voor je gazon tijdens de winter ligt aan hou goed je het hele jaar door het gazon onderhouden hebt. Als jij je gazon wekelijkst van een goede knipbeurt hebt voorzien in de zomer en je hebt aan de aandachtspunten voor ieder seizoen gedacht dan zal het gras in de winter veel sterker zijn en gemakkelijk de koude winter doorstaan. Strooi voor de winter je gras in met kalk zodat er meer voedingstoffen uit de bodem worden opgenomen.

✅ De laatste maaibeurt doe je aan het einde van de herfst

✅ In de winter groeit het gras veel trager

✅ Laatste maaibeurt: messen hoger 5 – 6 centimeter

✅ Maai alleen met scherpe messen

✅ Strooi voor de winter je gras in met kalk

✅ Maai het gras enkel als het droog is

 

Gras maaien voor de winter
TIP: Maai nooit het gras als het regent of sneeuwt. In de winter wordt maaien ook sterk afgeraden!

 

Mag je nat gras maaien?

 

 

Als het nat is maai je het gras nooit. Maai je gras enkel op droge dagen! Je grasmaaier kan verstoppen door de grasplakkaten en ook wordt het gras ongelijk afgesneden. Verder kan je het gazon beschadigen als je over nat gras loopt. De grond kan inzakken op bepaalde delen van het gras.

Het gras kan makkelijk vertrappelt geraken doordat je het gras in de natte grond drukt. Dus nogmaals maai nooit je gras als het nat is en al zeker niet als het regent. Je kan zelfs je grasmaaier beschadigen als je gaat maaien in volle regen. Hieronder nog eens waarom je beter niet maait bij nat weer:

  • Je grasmaaier kan verstopt geraken
  • Je beschadigt het gras en de grond
  • Het gras kan vertrappelt worden
  • Je kan je grasmaaier beschadigen
  • Maai enkel bij droog weer!
TIP: Maai nooit in volle regen niet alleen beschadig je zo het gazon, je kan ook de grasmaaier beschadigen. Verder bestaat er de kans op uitglijden in nat gras.

 

nat gras maaien

 

Nieuw ingezaaid gras maaien

 

Eerste keer gras maaien na zaaien

Als je pas nieuw gras hebt gemaaid moet je het altijd enkele weken laten groeien voordat je voor de eerste keer gaat maaien. De regel niet te kort en niet te vroeg is hier van toepassing. Van zodra het gras 10 tot 12 cm lang is mag je voor de eerste keer nieuw ingezaaid gras maaien.

Zorg altijd dat je messen scherp zijn zodat je het gras zeker niet beschadigd en zoals altijd maai niet te vroeg in de ochtend en ook niet op natte dagen. De eerste keer dat je het gras maait maai je op een hoogte van 7 – 8 centimeter. Van zodra je nieuw gras de eerste keer gemaaid is kan je het gras op een hoogte van 7 – 6 centimeter maaien. Het gras is nu al wat sterker.

✅ De eerste keer wacht je tot de grassprieten 12 cm zijn
✅ De eerste knipbeurt maai je op een hoogte van 8 cm
✅ De tweede keer wacht je tot de grassprieten 11 cm zijn
✅ De tweede knipbeurt maai je op een hoogte van 7 cm
✅ De derde keer wacht je tot de grassprieten 10 cm zijn
✅ Vanaf de derde maaibeurt maai je op een hoogte van 6 – 4 centimeter.

 

hoe gras maaien?
Zoals je ziet moet nieuw ingezaaid gras altijd de kans krijgen om iets langer te groeien. Zodra de derde maaibeurt is gedaan kan je het normaal maaischema voor ieder seizoen toepassen. Zie maaien in het voorjaar, maaien in de zomer en maaien in de herfst.

 

Hoog gras maaien?

 

Hoe moet je hoog gras maaien

Als je het gras te hoog en wild hebt laten groeien voor langere periode lijkt het wel een echte jungle. Zomaar met een grasmaaier beginnen te maaien kan voor problemen zorgen, je grasmaaier kan snel verstoppen maar ook door de wild groei kan je in sommige gevallen niet meer vooruit lopen met je grasmaaier. In dit geval is het verstandig om met grover geschut te werk te gaan. Hoog gras maaien begin je best met een Grastrimmer.

Met een grastrimmer kan je gemakkelijk zeer hoog en wild gegroeid gras met de grond gelijk maken. Onkruid, netels, en andere dingen die niet in je gazon thuis horen trim je op een paar uur volledig weg. Na het trimmen moet je met een krui wagen al het tuinafval wegvoeren. Je kan dit tuinafval makkelijk in een bos leggen omdat het mest is voor de natuur, het zal snel nat en rot worden. Je kan het tuinafval ook naar een containerpark brengen. Zodra je het tuinafval hebt weggedaan kan je nu aan de slag met je grasmaaier. Zet de grasmaaier op de hoogste stand en maai nu het getrimde gras eenvoudig af.

Aandachtspunten hoog gras maaien

✅ Gebruik een grastrimmer

✅ Verwijder het tuinafval na het trimmen

✅ Maai je gras pas na het trimmen

✅ Laat het gras nooit langer dan 12 centimeter groeien

TIP: Laat het gras nooit hoger dan 12 centimeter groeien, het bespaart je tijd en kosten uit.

 

hoog gras maaien
Meest Populair Bosch ARM 32 Cirkelmaaimachine

 

Hoe snel groeit gras?

 

 

Gras groeit snel en blijft leven als je het maait. Dit komt omdat gras een eenzaadlobbige plant is. Gras groeit niet vanuit de top zoals de meeste planten maar vanuit de basis, en juist daarom is je gazon zo goed bestand tegen een maaibeurt. Let wel op, als je het gras heel snel achter elkaar gaat maaien vlakbij het groeipunt dan kan je wel schade aanrichten aan je gazon.

Gras groeit het hele jaar door. Als je een fris en gezond gazon wilt hebben moet je deze ULTIEME GAZON GIDS vanaf het begin lezen. Zo heb je heel het jaar een mooi gazon en zal je gras mooi groen blijven.

In de winter groeit het gras het minst. Daarom is het in de winter ook niet nodig om je gras te maaien. Dit komt door de koude temperaturen. Hier een filmpje van hoe snel gras groeit:

 

 

Mos in gras

 

Hoe mos gazon bestrijden

Mos is net zoals gras een plant die zeer snel groeit en het liefst van al op zure bodems. Om er voor te zorgen dat mos niet de overhand krijg in je gazon is het van belang om je gras voldoende te maaien. Mos kan je bestrijden door het uit te hongeren. Dit doe je door je gazon goed te onderhouden.

Als het gras goed blijft groeien blijven er voor mos niet voldoende licht en voedingstoffen over waardoor het gras de bovenhand krijgt.

Om het gazon minder aantrekkelijk te maken voor mos moet je de bodem gaan ontzuren. Mos houdt van zure grond. Je gebruikt hier best kalk voor.

Je bestrooit best het gras direct na de winter met kalk en ook voor de winter bestrooi je het gazon in met kalk. Op deze manier zal de pH waarde minder aantrekkelijk zijn voor mos. Verder is het verstandig om een Verticuteermachine te gebruiken waarmee dood gras en mos verwijderd kan worden uit een gazon.

✅ Maai je gras voldoende in het groeiseizoen

✅ Strooi 2 keer per jaar kalk over je gazon

✅ Gebruik een Verticuteermachine om mos te verwijderen

WOLF-Garten Elektrische grasmaaier

 

mos in gras
TIP: Een Verticuteermachine kan helpen het gras sterk en gezond te houden. Op deze manier krijgt ook mos en onkruid minder kans om de bovenhand op gras te krijgen.

 

Onkruid in het gras

 

Onkruid in gazon bestrijden

De voornamelijkste reden van veel onkruid in je gazon is omdat je het gras te vaak kort hebt gekipt. Als je gras te kort knipt dan kan onkruid aan de overhand winnen. Zorg altijd dat je onkruid direct verwijderd zodra je het ziet en geef het geen kans om te groeien. Je kan dit met de hand doen of met een onkruidsteker. Gebruik altijd handschoenen bij het verwijderen van onkruid.

Er bestaan ook speciale onkruid bestrijdingsmiddelen waar je het onkruid mee inspuit. Als je het gazon goed onderhoudt zoals je in deze ultieme gazon gids kan lezen kan je onkruid al vele stappen voor zijn. Geef het geen kans en draag zorg voor je gazon. Laat het gras niet wild groeien want als je dat doet kan onkruid zeer snel ongecontroleerd groeien. Laat het gras nooit hoger als 6 centimeter groeien. Zorg dat je het gras niet te kort maait, nooit korter dan 3 cm. Gebruik een Verticuteermachine om de viltlaag optimaal te behouden. Je gebruikt een verticuteermachine best in de maand Maart of April.

✅ Draai zorg voor je gazon en maai het voldoende

✅ Maai het gras nooit korter dan 3 cm

✅ Maai het gras nooit meer dan 2 keer per week

✅ Gebruik een verticuteermachine om onkruid te verwijderen

✅ Geef onkruid geen kans en verwijder het snel

✅ Verwijder onkruid met je handen of een onkruidsteker

✅ Gebruik altijd handschoenen bij het verwijderen van onkruid

✅ Gebruik een onkruid bestrijdingsmiddel

 

onkruid in gazon

 

Bladeren op je gras

 

Zijn bladeren op je gazon schadelijk?

Bladeren in je gazon betekenen nog niet direct het einde van je gazon. Toch kunnen ze de groei belemmeren van het gras en ook het zonlicht blokkeren.

Dit kan dan resulteren in gras wat niet gelijk groeit. Het gras verstikt zo een beetje onder de bladeren. Als jij wilt genieten van een mooi en gezond gazon doe je best eens om de week de bladeren weg met een hark of met een bladblazer. Een paar blaadjes kan natuurlijk geen kwaad maar als je hele gazon bedekt is vol met bladeren kan dit snel resulteren in onverzorgd gras.

✅ Hark de bladeren weg

✅ Gebruik een bladblazer

✅ Een paar blaadjes kan geen kwaad

✅ Gras krijgt onvoldoende zonlicht als het volledig bedekt is met bladeren

TIP: Bladeren zijn nooit goed voor je gras. Het zorgt voor verstikking van het gras. Licht wordt geblokkeerd door de bladeren die je gras nodig hebben om gezond te blijven. Verwijder je bladeren om de week.

 

bladeren op je gras

 

Mollen in je Gazon – Wat nu?

 

Mollen verjagen uit je tuin

Het ergste wat er kan gebeuren in je mooie gazon zijn mollen. Het kan voor veel mensen dan ook frustrerend zijn en ze willen zo snel mogelijk van mollen af. Molshopen kunnen flinke littekens achterlaten in je gazon. Er groeit op die plaatsen geen gras meer terug en onkruid krijgt meer kans om te groeien.

Rij nooit met je grasmaaier over molshopen, zowel het gras als je grasmaaier kan op deze manier schade oplopen.

Er zijn verschillende manier om mollen te verjagen of vangen.

  • Een mechanische mollenverjager door middel van trillingen
  • Weitech Smoke Out: bedekt de wanden van de loopgangen men een wansmakelijke coating die mollen haten.
  • Een mollenklem is de meest effectieve manier, maar let op dit mag niet in elk land. Je dood hiermee ook het beestje wat zich van geen kwaad bewust is.

 

mollen verjagen