Skip to main content

Grasmaaiers Test 2024

 

 

De beste elektrische grasmaaier voor ieders budget

 

Grasmaaier kopen

Bosch Rotak 32

High End

 

beste grasmaaiers

Black + Decker LM2000

Mid Range

 

goedkope grasmaaier

Makita ELM3320

Budget

 

 

beste grasmaaier

Meestal is de keuze aan grasmaaiers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor grasmaaiers

✅ Betrouwbare partners

De beste grasmaaiers vind je hier

De zon schijnt weer en de winter is voorbij. Het gras bij de buren ziet er verzorgd en groen uit en je vraagt je af of het gras echt groener is aan de overkant. Het gras in je eigen tuin kan nu wel dringend een knipbeurt gebruiken. Gras groeit snel en zeker in de zomerdagen is het niet te bedwingen. Als jij nog geen elektrische grasmaaier in huis hebt gehaald is het nu het moment! Een elektrische grasmaaier is compacter, beter in prijs, maakt minder lawaai en makkelijk in onderhoud.

Een elektrische grasmaaier is krachtiger dan een accu grasmaaier maar net iets minder sterk als een benzine grasmaaier. Als jij een kleine tot middelgroot grasveld of tuin hebt is een elektrische grasmaaier de betere keuze. Ze zijn goedkoper om te gebruiken maar beperkt in afstand door het snoer.

Op deze pagina vind je de beste elektrische grasmaaiers. Tegenwoordig staan er heel veel grasmaaiers op het internet te koop, zoveel zelf dat het lastig wordt om de juiste keuze te maken. Onze website heeft een consumentenonderzoek gedaan naar de beste elektrische grasmaaiers.

We hebben verschillende modellen overlopen en gekeken naar honderden gebruikersbeoordelingen om een volwaardige top 10 op deze pagina te bekomen. Wat een grasmaaier is, hoe het werkt en waarom je een elektrische grasmaaier kiest boven een benzine grasmaaier… Wij bespreken het hier. Tuinblaadje is het referentiepunt voor grasmaaiers en gerelateerde onderwerpen. Lees hier hoe en wanneer je het gras moet maaien.

Elektrische grasmaaiers zijn veel goedkoper dan benzine grasmaaiers, compacter en maken minder lawaai. Ze zijn milieuvriendelijker en geschikt voor kleine tot middelgrote gazons tot 500 m². Grootste nadeel: beperkt bereik. Aangezien de elektrische grasmaaiers het meest populair zijn kan je op deze pagina een volledige TOP 10 terugvinden met de beste modellen.
Benzine grasmaaiers zijn veel krachtiger als elektrische grasmaaiers. Ze zijn beter geschikt om grote oppervlaktes te maaien aangezien je niet beperkt bent in bereik. Ze zijn meestal ook zelfrijdend. Nadelen: Veel duurder, en milieuonvriendelijk. Check onze TOP 5 benzine grasmaaiers hier.
De handmaaiers zijn het eenvoudigste en goedkoopste van alle grasmaaiers. Ze zijn geschikt voor kleine tuinen en milieuvriendelijk. Op deze pagina kan je een top 3 terugvinden met de beste handgrasmaaiers.

TOP 10 Elektrische Grasmaaiers

Model Review
1 Makita ELM4120 Makita ELM4120

95.6%

“Snelle en zeer sterke grasmaaier met een mooi maairesultaat.”

ReviewPrijs
2 WOLF-Garten Elektrische grasmaaier WOLF-Garten Elektrische grasmaaier

94.2%

“Deze elektrische grasmaaier geeft een solide indruk en werk heel soepel.”

ReviewPrijs
3 Bosch Rotak 32 Bosch Rotak 32

94.6%

“Kleine lichte accugrasmaaier van Bosch. Heerlijk maaien zonder snoer, geen verlengkabel meer oprollen.”

ReviewPrijs
4 Makita ELM3320 Makita ELM3320

95.4%

“Deze grasmaaier doet wat het moet doen en het heeft de juiste kwaliteiten.”

ReviewPrijs
5 Black & Decker LM2000-QS Black + Decker LM2000-QS

93.2%

“Voldoet aan de verwachtingen deze grasmaaier enkel geluid valt een beetje tegen.”

ReviewPrijs
6 GARDENA PowerMax GARDENA PowerMax

88.6%

“Licht en eenvoudig te bedienen. Grasmaaier die zijn werk snel en goed doet.”

ReviewPrijs
7 Powerplus POWXG6211T Powerplus POWXG6211T

91.4%

“Het is een prima grasmaaier, handig in gebruik en licht van gewicht.”

ReviewPrijs
8 Bosch ARM 32 Cirkelmaaimachine Meest Populair Bosch ARM 32 Cirkelmaaimachine

93.2%

“Geweldig licht gewicht grasmaaier alleen jammer dat de steun niet volledig ingeklapt kan worden.”

ReviewPrijs
9 Powerplus POWXG6150 Powerplus POWXG6150

75.8%

“Maaien met of zonder grasopangbak of mulchen, deze maaier kan het allemaal.”

ReviewPrijs
10 Einhell Grasmaaier Einhell Grasmaaier

80.2%

“Kleine handige elektrische grasmaaier, voor weinig geld.”

ReviewPrijs

 

 

Wat is een grasmaaier?

 

Waarom een grasmaaier kopen?

Waarom zou je een elektrische grasmaaier kopen? Als jij een tuin hebt is het gewoon standaard dat je over een grasmaaier beschikt tenzij je het door anderen laat doen. De prijs hiervoor loopt al snel op dus is een grasmaaier een duurzame investering om kosten uit te sparen op een relatief kort termijn.

Verder wil je niet dat je tuin er als een jungle uit ziet, en dit gebeurt al relatief snel. Als de winter gedaan is en de zon goed schijnt wordt het aangeraden om je gras om de 1 tot 2 weken de maaien. Een tuin onderhouden kost tijd en geld, maar als je een goede elektrische grasmaaier in huis haalt spaar je al snel veel geld uit.

Een elektrische grasmaaier is ideaal voor kleine tot middelgrote tuinen of grasvelden. Denk hierbij aan alles onder de 500 m². Door het snoer ben je beperkt in bereik. Een elektrische grasmaaier weegt minder en is compacter dan bijvoorbeeld een benzine grasmaaier, die laatste is ook duurder in gebruik dan een elektrische grasmaaier. Als een huis hebt met een kleine tuin is een elektrische grasmaaier perfect en krachtig genoeg om je gras mooi groen en kort te knippen zodat je eigen tuin eruit ziet zoals jij soms naar die mooie groene tuinen kijkt en je afvraagt of het gras echt zo groen is aan de overkant.

Verder zijn er nog robotmaaiers, handmaaiers en accumaaiers met allemaal hun eigen voor en nadelen. Zo zijn accumaaiers handig omdat ze niet beperkt zijn in bereik maar dan weer beperkt in duur want als de batterij op is kunnen ze niet meer verder. Opladen duurt trouwens ook enkele uren dus je moet wachten vooraleer je verder kan maaien. In de meeste gevallen beschikken ze wel over meerdere accu’s. Een accu grasmaaier is bovendien ook minder krachtig dan een benzine grasmaaier en een elektrische grasmaaier.

Handmaaiers zijn het goedkoopst en kunnen ook een goede oplossing zijn voor gezinnen met een heel kleine tuin. Handmaaiers hebben meestal wel geen opvangbak. Dan heb je ook nog zweefmaaiers die letterlijk zweven boven je gras als een hovercraft en deze zijn dan weer extra handig als je een onvlak grasperk hebt of op moeilijk bereikbare plaatsten gras wilt maaien.

Voordelen elektrische grasmaaier:

✅ Extra geschikt voor kleine en middelgrote tuinen
✅ Goedkoper dan benzine en accu grasmaaiers
✅ Maakt minder lawaai
✅ Ideaal voor gazon oppervlakte tot 500 m²
✅ Milieuvriendelijk
✅ Krachtig
✅ Compact
✅ Een opvangbak die je gras opvangt tijdens het maaien
✅ Makkelijk in onderhoud (minder onderhoud)
✅ Makkelijk in gebruik

Bosch Rotak 32
WOLF-Garten Elektrische grasmaaier

 

beste elektrische grasmaaiers

Hoe werkt een elektrische grasmaaier?

Een grasmaaier is een werktuig dat wordt gebruikt om gras in een gazon of stuk land korter te maken. Er bestaan verschillende grasmaaiers zo zijn er de heel populaire elektrische grasmaaiers die we op deze pagina bespreken.

De elektrische grasmaaier heeft in de meeste gevallen een cirkelmaaier waarvan de beweging overgebracht wordt op een verticale as. Hierdoor wordt het gras afgeslagen door een snel horizontaal draaiend mes.

De machine wordt aangedreven door een elektromotor. Elektrische grasmaaiers zijn ongeveer hetzelfde als benzine grasmaaiers qua werking. Zo beschikt de benzine grasmaaier ook over een cirkelmaaier. Een benzine maaier is altijd veel krachtiger dan een elektrische grasmaaier en ook beter geschikt voor grote oppervlaktes te maaien.

De hoogte van een grasmaaier is meestal instelbaar door de bediener, meestal door een hoofdhefboom of door een bout op elk van de wielen. In de meeste gevallen zijn elektrische grasmaaiers niet zelfrijdend, dus je moet de grasmachine zelf voortduwen. Benzine grasmaaiers beschikken meestal wel over deze functie dus je moet dan gewoon achter de grasmaaier lopen.

Elektrische grasmaaiers zijn onderverdeeld in met snoer en snoerloze elektrischer modellen. Ze zijn meestal veel stiller en produceren in de meeste gevallen minder da 75 decibel, een benzine grasmaaier is al snel 95 decibel of meer.

Het grootste nadeel van een elektrische grasmaaier is dat ze beperkt zijn in bereik door het snoer, maar er bestaat ook het extra gevaar dat je per ongeluk over de voedingskabel heen maait. Dit is gevaarlijk en je kan een elektrische schok krijgen hierdoor. Dus wees altijd alert is je een elektrische grasmaaier gebruikt. Het is sterk afgeraden om kinderen met een grasmaaier te laten werken.

Accu grasmaaiers zijn dan weer mobieler en milieuvriendelijk maar zijn veel duurder en de versleten accu’s zijn ook niet echt milieuvriendelijk. Ook zijn ze minder krachtig.

TIP: Een goede verlengkabel mag bij een elektrische grasmaaier niet ontbreken.

Aandachtspunten bij het gebruik

Let er zeker op dat je nooit over de voedingskabel maait, zorgt dat de kabel achter je ligt tijdens het maaien indien mogelijk. Verder spreekt het voor zicht dat de cirkelmaaier onder een elektrische grasmaaier vlijmscherp is een gevaarlijk. Pas op dat je nooit over je voet maait. Laat dus laat zeker geen kinderen met je grasmaaier werken. Verder als je zelf wilt gaan klussen aan je grasmaaier is dit afgeraden. Laat het doen door een professional.

Zet de grasmaaier niet op zijn kop met de cirkelmaaier naar boven dit is levensgevaarlijk! Rij rustig het gras af en doe niets overhaast, genieten van grasmaaien terwijl de zon lekker schijnt is voor veel mensen een therapie. Sommige mensen vinden de gras geur tijdens het maaien zelf ontspannend, maar dat is niet voor iedereen het geval.

 

Hoe vaak moet ik mijn gras maaien?

 

Waarom moet ik mijn gras maaien?

Geeft onkruid geen kans door je gras elke week te maaien! Ook bevordert het de groei. Gras groeit snel als je je gras gewoon laat groeien zal het gras sneller geel worden en ook komt er aan nieuwe sprieten weinig zonlicht waardoor kale plekken kunnen ontstaan.

Na de winter meestal rond maart is het seizoen aangebroken om je gras te maaien. Het gras kan wekelijks of om de 2 weken gemaaid worden.

Hoe meer de zon schijnt hoe sneller het gras groeit dus in de zomer maai je best om de week. Ook regen speelt een factor als het goed regent en de dagen erna veel zon is in de zomer kan je zeker zijn dat het gras snel groeit.

Als je mooi groen gras wilt moet het gras voldoende bewaterd zijn. Je kan hiervoor kiezen om een extra besprenkelingsysteem te instaleren, dit in combinatie met een wekelijkse knipbeurt zorgt ervoor dat iedereen zich afvraagt hoe jou gras zo groen is. En in dit geval is jou gras “echt” groener aan de overkant. Denk eraan dat het in de wintermaanden niet nodig is om je gras te maaien.

 

grasmaaier
TIP: Je maait het best bij droog weer zo ben je zeker dat je je gazon niet kapot maait.

 

Grasmaaier Koopgids

 

Hou rekening met de volgende factoren

Voordat je overgaat tot de aankoop van een grasmaaier is het van belang de rekening te houden met de volgende aankoopcriteria:

  • Aandrijving
  • Opvangbak
  • Prijs
  • Mulching-functie
  • De grootte van je tuin
  • Maaibreedte
  • Maaihoogte
  • Zelfrijdend
  • Gewicht

Aandrijving

Let goed op welke aandrijving je grasmaaier heeft bij de aankoop zo heb je de benzine grasmaaiers deze zijn meestal krachtig en geschikt voor grote oppervlaktes te maaien. Dan heb je de elektrische grasmaaiers met snoer, deze zijn populair en goedkoper als benzine grasmaaiers en beter geschikt voor gazons kleiner dan 500 m². Tot slot heb je de accu grasmaaiers en de zweefgrasmaaiers. Zoals de naam zegt de accu werkt op batterijen dus extra mobiel, en de zweefmaaier werkt zoals een hovercraft zodat je makkelijk steile oppervlaktes kunt maaien of vlakken grasperken die onvlak zijn.

Opvangbak

Benzine en elektrische grasmaaiers hebben meestal een opvangbak achteraan waar het gras in gezwierd wordt zodat je oud gras niet blijft liggen. De grote hierin verschilt kies dus best een grasmaaier met een grote opvangbak.

Prijs

Benzine grasmaaiers en zweefmaaiers zijn veel duurder dan elektrische grasmaaiers en handmaaiers. Voor 100 euro heb je al snel een degelijke elektrische grasmaaier, de benzine maaiers kosten al snel 300 euro.

Mulching-functie

Grasmaaiers met een mulching functie zijn een goedkope manier om je gazon te bemesten. Grasmaaiers met een mulching functie versnipperen het gemaaide gras en laten dit achter op het gazon.

Gewicht

Benzine grasmaaiers zijn veel zwaarder dan elektrische grasmaaiers. Een elektrische grasmaaier is dus compacter en makkelijk om op te bergen. Een elektrische grasmaaier weegt meestal rond de 10 kilo waartegen een benzine grasmaaier al snel boven de 35 kilo weegt.

TIP: De ideale maaihoogte is 5 cm en aangeraden is het om iedere week je gras te maaien.

 

grasmaaier

De grootte van je tuin

Benzine grasmaaiers zijn geschikt voor alle gazons maar optimaal voor +500m² gazons. Ze zijn meestal veel duurder in onderhoud en verbruik dan elektrische grasmaaiers. Een elektrische grasmaaier is beperkt in bereikt dit is afhankelijk van je verlengkabel hiermee zijn elektrische grasmaaiers geschikt voor kleine en middelgrote gazons tot 500 m².

Verder heb je ook zitmaaiers die zeer geschikt zijn voor grote grasperken. De prijzen hiervan lopen al gauw op tot boven de 5000€ en ook het onderhoud en verbruik is vele malen hoger.

Maaibreedte

Hoe groter de maaibreedte hoe sneller je klaar bent met gras maaien. De stroken zijn groter. Als je tuin groter dan 250 m² is stel dan de maaibreedte zo breed mogelijk in.

Maaihoogte

Het seizoen en weeromstandigheden bepalen hoe hoog je gras gemaaid moet worden. Als het gras vochtiger is maai je best op een lagere stand. Hoe korter je maait hoe vaker je moet maaien, dus let hier hoed op. De basis hoogte voor maaien is op een hoogte van 5 cm. 1 keer maaien per week is voldoende op deze hoogte ziet het gras er mooi en verzorgt uit. In de zomer zetten we de maaihoogte 1 – 2 cm hoger zodat de maaihoogte ongeveer 6 tot 7 centimeter is. In de winter maaien we nooit of op een heel hoge stand.

Zelfrijdend

De meeste benzine grasmaaiers hebben een zelfrijdende functie, hierdoor loop je gewoon achter je grasmaaier na, dus je moet niet voortduwen. Dit kan wel gevaarlijker zijn als je niet sterk bent aangezien de grasmaaier je mee kan slepen als je niet los laat.

 

Hoe onderhoud je een grasmaaier?

 

 

Een grasmaaier is een robuuste machine die je niet mag verwaarlozen. Als je lang wilt gebruik maken van je grasmaaier denk dan zeker aan de volgende punten 1. Controleer of het snoer beschadigd is en vervang indien nodig. 2. Verwijder al het gras en vuil van de grasmachine 3. Controleer of alle schroeven en bouten 4. Als je gebruikt maakt van een benzine grasmaaier check dan zeker het olie pijl. Maaien zonder olie beschadigt je grasmaaier en de kosten hiervan lopen hoog op, je bent beter af met een volledige nieuwe grasmaaier als de motor defect is.
Na het gebruik van je grasmaaier zorg je dat alles netjes blijft door je grasmaaier proper te maken en te controleren. 1. Heel eerst de stekker uit het stopcontact en wacht tot de messen niet meer draaien. 2. Verwijder al het gras en vuil van je grasmaaier. 3. Controleer alle schroeven en boeten.
De winter is de ideale periode om je grasmaaier een jaarlijkse onderhoudsbeurt te geven. Het is van belang om hem binnen in een droge plaats op te bergen als je grasmaaier voor langere tijd niet gebruikt wordt. 1. Maak de grasmaaier schoon. 2. Controleer de messen en laat ze slijpen indien nodig. 3. Smeer met olie waar nodig, extra focus op het mechanisme waarmee je de snijhoogte instelt. 4. Berg op in een droge omgeving en zorgt dat het stekker uit het stopcontact is. 5. Als je een benzine grasmaaier hebt controleer dan de luchtfilter en bougie en vervang indien nodig.
TIP: Verwijder steentjes en takken van je gazon. Deze voorwerpen beschadigen je grasmaaier en maken de messen van je gras maaier bot.

 

Hoe onderhoud je een grasmaaier?

Als je deze onderhoudsregels goed naleeft zal je grasmachine een langere levensduur hebben en dit bespaart ook onnodige repartie kosten uit op lange termijn.

TOP 5 Benzine Grasmaaiers

Model Review
1 Honda HRG 466 SK Honda HRG 466 SK

94%

“Hoge kwaliteit en prestaties zorgen voor een hoge prijs.”

Prijs
2 ACG 53-COMFORT ACG 53-COMFORT

96%

“Grasmaaien met extra comfort dankzij zijn unieke motor.”

Prijs
3 Einhell GC-PM 40 Einhell GC-PM 40

96%

“Robuuste, betrouwbare en nuttige maaier voor middelgrote gazons.”

Prijs
4 Stiga Combi 48 SQ Stiga Combi 48 SQ

95%

“Mooie, krachtige benzine grasmaaier van het Zweedse merk Stiga.”

Prijs
5 Kibani KIGFLM196 Kibani KIGFLM196

94%

“Deze maaier is uitermate geschikt voor een perfect strak gemaaid gazon.”

Prijs

TOP 3 Handgrasmaaiers

Meest gestelde vragen over grasmaaiers [FAQ]

De gouden regel voor grasmaaien is 1 keer per week of om de 2 weken. Het seizoen beïnvloedt dit in de zomer ga je meer moeten maaien, in de winter maai je het gras niet.

De Ideale hoogte om gras te maaien is 5 cm.

De beste tijd om je gras te maaien is rond 10 ochtend en rond 17 uur als het nog koeler is buiten en de zon niet zo fel schijnt.

Ten eerste zorgt dit voor een mooie omgeving en netheid. Als je een onverzorgde tuin hebt gaan mensen raar denken. Niet dat het belangrijk is wat mensen denken van jou tuin maar ook om ongedierte te slim af te zijn. Zo is het onaantrekkelijker voor mollen als je het gras wekelijks maait. Kort gras zorgt er ook voor dat je vuil en rommel makkelijk kunt zien, dus opruimen.

Als het gras nat is maai je best niet je gazon! Als je het toch doet beschadig je het gras en je kan ook ongelijkheid in je grond veroorzaken door te lopen op nat gras.

Je verbruikt ongeveer 172 calorieën als je zelf de grasmaaier voortduwt op 30 minuten grasmaaien.

Je doet dit om veiligheidsreden best niet! Kinderen zijn meestal niet krachtig genoeg om een grasmaaier tegen te houden als het per ongeluk een uitschieter doet. De messen zijn scherp en kunnen gevaarlijke wonden veroorzaken. Ook moet je oppassen dat je kind niet over de voedingskabel maait, dut kan een gevaarlijke elektrische schok veroorzaken. Dus altijd opgepast bij het gebruik van je grasmaaier en de veilige regel is om je kinderen het gras niet te laten maaien!