Skip to main content

Heggenschaar Test 2024

 

 

De beste heggenschaar voor iedere situatie

 

elektrische haagschaar

GARDENA EasyCut

High End

Heggenschaar

BLACK+DECKER BEHT201

Mid Range

handheggenschaar

GARDENA EasyCut

Handmatig

 

beste elektrische heggenschaar

Meestal is de keuze aan heggenscharen zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ De beste heggenscharen

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor heggenscharen

✅ Betrouwbare partners

De beste heggenscharen vind je hier

Als je een mooie tuin hebt met een lange haag of heg dan kan je maar best een degelijke heggenschaar in huis halen. Je haag snoeien doe je 1 tot 2 keer per jaar om het niet wild te laten groeien. Als je geen heggenschaar hebt moet je het laten doen door een firma en dit kost al gauw het tiendubbele van een elektrische heggenschaar. Een heggenschaar is niet duur.

Op deze pagina vind je alles over heggenscharen. Wat het is, alle voor en nadelen maar ook de verschillende soorten heggenscharen.

Zo heb je elektrische heggenscharen, handheggenscharen maar ook krachtige benzine heggenscharen. Het zoeken naar een geschikte heggenschaar is een lastige klus. Door het grote aanbod lopen veel mensen vast omdat ze niet weten welke heggenschaar nu echt de beste is.

Gelukkig hebben wij een consumentenonderzoek gedaan en dankzij deze data moet jij niet meer eindeloos zoeken. Hieronder een TOP 10 samengesteld met de beste aangedreven heggenscharen. Het is van belang om eerst te weten wat voor type heggenschaar het best is voor jou situatie. Ga naar onze heggenschaar koopgids om de specificaties te zien waar je zeker op moet letten tijdens de aanschaf van een heggenschaar.

TIP: Als je een kleine tuin hebt of een schaar zoekt om takken of planten of te knippen dan kies je best een handheggenschaar, ga verder naar het hoofdstuk handheggenscharen.

TOP 10 Elektrische Heggenschaar

Model Review
1 BLACK+DECKER GTC1845L20-QW BLACK+DECKER GTC1845L20-QW

87%

“Is veel gemakkelijker dan met een electrische kabel. Snijd goed, batterij gaat lang mee.”

ReviewPrijs
2 BLACK+DECKER BEHT201 BLACK+DECKER BEHT201

88.17%

“Voor deze prijs een sterke en scherpe heggenschaar.”

ReviewPrijs
3 Powerplus POWEG40100 Powerplus POWEG40100

88.67%

“Fijn stuk tuingereedschap! Goed hanteerbaar en prima kwaliteit!”

ReviewPrijs
4 Einhell GE-EH 7067 Einhell GE-EH 7067

86.67%

“Fijn hanteerbaar en lange messen snoeit zeer goed ook wat dikkere takken.”

ReviewPrijs
5 Bosch AHS 55-16 Bosch AHS 55-16

86.5%

“Deze elektrische heggenschaar is ideaal voor het trimmen van de klimophaag. Makkelijk in gebruik.”

ReviewPrijs
6 Kibani WPET1201 Kibani WPET1201

85.83%

“Doet wat het moet doen en ook snel. Ook nog eens een leuke prijs.”

ReviewPrijs
7 GARDENA EasyCut GARDENA EasyCut

86.33%

“De Gardena heggenschaar is zeer goed gebalanceerd, past perfect in de hand en is licht van gewicht.”

ReviewPrijs
8 Powerplus POWXG20080 Powerplus POWXG20080

86.33%

“Goede grip, sterke motor, veilig en handig heggenschaar voor een prima prijs.”

ReviewPrijs
9 Bosch AdvancedHedgeCut 65 Bosch AdvancedHedgeCut 65

83.33%

“De heggenschaar is zeer scherp en kan vlot door verschillende diktes van takken.”

ReviewPrijs
10 Makita UH5261 Makita UH5261

83.67%

“De heggenschaar is zeer goed te hanteren, maakt een goede snede en zelfs dikkere takken gaan relatief gemakkelijk te snoeien.”

ReviewPrijs

 

Wat is een haagschaar?

 

Waarom een elektrische heggenschaar?

Als je snel en precies je haag of heg wilt snoeien dan is een elektrische heggenschaar een goede keuze. Het is ideaal voor kleine tot middelgrote tuinen. Denk eraan dat je een stopcontact in de buurt moet hebben tijdens het snoeien tenzij je een accu heggenschaar koopt. Dankzij een elektrische heggenschaar bespaar je jaarlijks veel tijd en kosten uit en voorkom je wild groeien van je haag of heg. Hieronder alle voor en nadelen van een elektrische heggenschaar.

Voordelen elektrische heggenschaar

✅ Precies snoeien van heggen

✅ Snoeien van heggen en struiken

✅ Ook met accu mogelijk

✅ Krachtig

✅ Weegt niet veel

✅ Maken minder lawaai dan een benzine heggenschaar

✅ Milieuvriendelijk

✅ Makkelijk in onderhoud

✅ Verkrijgbaar in verschillende lengtes

Nadelen elektrische heggenschaar

Bij elektrische heggenscharen met snoer moet je oppassen dat je de kabel niet door zaagt. Verder ben je beperkt in bereik omdat je altijd een stopcontact in de buurt moeten hebben. Je kan uiteraard een elektrische accu heggenschaar aanschaffen om, je bereik te vergroten. Deze kosten echter wel duurder en je koopt best ook een reserve accu zodat je door kan snoeien als de batterij leeg is. Een andere optie zijn de benzine heggenscharen. Deze zijn krachtig en kan je makkelijk bijvullen.

TIP: Een handheggenschaar moet regelmatig worden geslepen om veilig snoeien te garanderen.

 

heggenschaar

Hoe werkt een heggenschaar?

Een heggenschaar of haagschaar is een handmatig of elektrisch tuingereedschap om heggen en struiken te snoeien (kort knippen, trimmen). Handheggenscharen zijn grote scharen tot wel 60 cm lang waarvan de snijranden ongeveer 30 cm zijn

Een handmatige heggenschaar werkt eigenlijk zoals een hefboom. Het heeft twee handvatten waarop je kracht zet het werkt dus zonder motor, je moet het met de hand snoeien.

Een elektrische heggenschaar is volledig anders qua werking. Het heeft een 40 tot 70 lang zwaard dat aan 2 kanten snijdt. Het is eigenlijk vergelijkbaar met de snuit van een zaagvis. Aan beide kanten van een vaste staaf is een rij vaste messen bevestigd die ongeveer 1,5 tot 3,5 cm zijn.

De grote van deze messen bepaald hoe groot de diameter van de tak kan zijn die je gaat snoeien. Een tweede balk bovenaan ook voorzien van messen wordt erboven heen en weer bewogen. Op deze manier kan je makkelijk en precies heggen en struiken snoeien. Een elektrische heggenschaar kan met een snoer of accu werken. Let wel op de heggenscharen met accu zijn veel duurder.

Een benzine heggenschaar is de krachtigste maar maakt ook het meeste lawaai. Let altijd goed op tijdens het snoeien een heggenschaar blijft gevaarlijk.

 

Heggenschaar Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Afhankelijk van de grootte van je haag of heg en de plaats waar je wilt snoeien moet je rekening houden met verschillende aankoopcriteria. Kijk naar de volgende eigenschappen zodat je zeker geen miskoop doet tijdens het kiezen van een geschikte heggenschaar.

  • Lengte lemmet
  • Vermogen
  • Aandrijving
  • Messen
  • Gewicht
  • Prijs
  • Handvatten

Lengte lemmet

Hoe langer het lemmet hoe groter de oppervlakte dat je tegelijk kan snoeien. Let wel op hoe langer hoe moeilijker het is om precies te snoeien. Voor de meeste tuinen is een aangedreven heggenschaar met een lemmet van 40 tot 50 centimeter voldoende.

Vermogen

Let ook goed op het vermogen. Hoe hoger het vermogen hoe krachtiger de werking. Voor een degelijke elektrische heggenschaar kies je een vermogen vanaf 400 Watt.

Aandrijving

Tijdens de aankoop van een heggenschaar kan je kiezen wat voor type aandrijving je wilt. De eerste goedkoopste zijn de handheggenscharen. Voordeel hieraan is ze ideaal zijn voor af en toe te gebruiken zonder al te veel gedoe. Als je een grote haag of heg hebt en veel sneller wilt snoeien kies je best een elektrische of benzine heggenschaar. De benzine heggenscharen zijn het krachtigste. Een elektrische heggenschaar is verkrijgbaar met snoer of accu.

Messen

Afhankelijk van het soort heg of haag maar ook afhankelijk welke struiken of planten je wilt snoeien moet je ook goed kijken naar de mes afstand. Deze wordt meestal in mm uitgedrukt en bepaald hoe dik de diameter van de tak kan zijn die je gaat snoeien.

 

haag snoeien

Gewicht

Een heggenschaar weegt meestal niet veel. Het is gemaakt om zonder al te veel moeite te snoeien. Langere heggenscharen +50 cm zijn zwaarder en moeilijker te handteren.

Prijs

Een heggenschaar hoeft gelukkig niet duur te zijn. Een elektrische heggenschaar vind je al vanaf 50 euro. Heggenscharen met accu kosten uiteraard duurder. De accu kost in sommige gevallen duurder als de heggenschaar zelf.

Handvatten

Een goede heggenschaar heeft een handvat met voldoende grip. Meestal hebben ze een soft-grip handvat waardoor uitslippen voorkomen wordt. Let altijd goed op tijdens het gebruik van een heggenschaar het is en blijft gevaarlijk. Laat kinderen nooit snoeien met een heggenschaar!

TIP: Voor de meeste mensen is een heggenschaar met een lemmet van 40 tot 50 cm voldoende. Als je een grote of hoge haag hebt kan het misschien beter zijn om een langere heggenschaar met een lengte van 50 – 60 + cm te kopen.

 

Waarom een handheggenschaar kopen?

 

Wanneer een handheggenschaar kopen?

Bovenaan deze pagina kon je al de beste elektrische heggenscharen vinden maar wist je dat een handheggenschaar ook een oplossing kan zijn voor mensen met een zeer kleine tuin of mensen die veel planten en struiken in hun tuin hebben. Het grootste voordeel aan een handheggenschaar is de goedkope prijs maar ook dat je er overal mee kan snoeien.

Je kan het makkelijk meenemen naar een afgelegen plek omdat je geen stopcontact in de buurt moet hebben. Uiteraard kan je dit ook met een accu heggenschaar of benzine heggenschaar doen maar dan ben je weer beperkt qua verbruik. Als de accu of benzine op is moet je het snoeiwerk onderbreken. Hier alle voor en nadelen van een handheggenschaar maar ook een handige TOP 10 met de beste handsnoeischaren.

Voordelen handheggenschaar

✅ Goedkoop

✅ Snoeien van heggen en struiken

✅ Kan er planten en takken mee afknippen

✅ Hefboomwerking

✅ Geschikt voor kleine tuinen

✅ Onbeperkt in ruimte

✅ Je kan blijven door snoeien

 

handheggenschaar kopen

Nadelen handheggenschaar

Het nadeel is dat dit snoeien met een handheggenschaar een fysiek werk is. Het vergt dus meer tijd en kracht vergeleken met een elektrische heggenschaar. Gelukkig hebben de handvatten voldoende grip en door de hefboomwerking knip je takken door zonder al te veel moeite.

Meest gestelde vragen over Heggenscharen [FAQ]

Een heg is een dichte rij struiken die wild mag groeien. Je snoeit het maar 1 tot 2 keer per jaar. Een haag is strakker gesnoeid en bevindt zich meestal aan de voorkant van een woning.

Voor een goede elektrische heggenschaar betaal je al snel 100 euro of meer. Accu heggenscharen zijn veel duurder, in sommige gevallen moet je de accu er apart bij kopen.

Een heggenschaar is gevaarlijk! Je kan jezelf er ernstig aan verwonden als je niet oplet. Laat kinderen nooit snoeien met een heggenschaar houdt ze uit de buurt. Als je een elektrische heggenschaar gebruikt let dan ook op dat je de kabel niet door zaagt.

Als je veel struiken en planten hebt die af en toe bij moeten worden geknipt is een handheggenschaar voldoende. Als je echter een grote heg of haag hebt kies je beter een aangedreven heggenschaar.

Voor het veilig gebruik van een handheggenschaar raden we aan om de messen op tijd te slijpen. 1 x per jaar is voldoende.