Skip to main content

Tuinsproeier Test 2024

 

 

De beste Tuinsproeiers voor ieders Budget

 

beste sproeier

Gardena OS 140

High End

 

tuinsproeier kopen

Hozelock Cirkelsproeier PRO

Mid Range

 

sproeier voor je tuin

GARDENA Zwenksproeier Aqua S

Budget

 

tuinsproeier

Meestal is de keuze aan tuinsproeiers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor tuinsproeiers

✅ Betrouwbare partners

De beste tuinsproeier

De zomer is daar en de temperaturen lopen weer hoog op. Je groene gras begint gele vlekken te vertonen en om uitdroging te voorkomen ben je van plan een tuinsproeier aan te schaffen. Je hebt een kleine rechthoekige tuin en je vraagt je af welke soort tuinsproeier het beste is voor jouw tuin.

Op deze pagina ga je nuttige informatie over tuinsproeiers vinden. Welke tuinsproeier het meest geschikt is voor je tuin, hoeveel water een tuinsproeier verbruikt maar ook verschillende vragen over een beregeningsysteem – computer komen aan bod. Een beregeningsysteem is een computer die regelt wanneer je tuinsproeier moet sproeien. Zo kan je de tijd instellen bij simpele modellen. Meer geavanceerde modellen kunnen dan weer de tijd uitstellen bij ongunstige weeromstandigheden. Een tuinsproeier is ideaal om tijd uit te sparen, zeker bij middelgrote tot grote tuinen is dit het geval.

Ga maar eens met een gieter al je planten en gras water geven. Je gaat tientallen keren het water moeten bij bijvullen en heen en weer lopen. Vandaar dus het gemak van een degelijke tuinsproeier.

Op deze pagina vind je een TOP 10 met de beste tuinsproeiers terug. Wij hebben gekeken naar honderden sproeiers en samen met de beoordelingen van de consumenten hebben we een betrouwbare lijst samengesteld die je hieronder kan terugvinden. Met deze modellen ga je zeker een tuinsproeier vinden die het best bij je situatie past.

TIP: Gebruik een tuinsproeier om uitdroging te voorkomen bij opeenvolgende warme zomerdagen of hittengolven.

TOP 10 Sproeiers

Model Review
1 GARDENA Zwenksproeier Aqua S GARDENA Zwenksproeier Aqua S

96.8%

“De zwenksproeier is lichtgewicht en is gemakkelijk aan te sluiten.”

ReviewPrijs
2 GARDENA Aquazoom 250:2 Zwenksproeier Meest populair GARDENA Aquazoom 250/2 Zwenksproeier

93.8%

“Sproeier is goed in te stellen en voldoet volledig aan de verwachting.”

ReviewPrijs
3 GARDENA Classic Polo 220 review GARDENA Classic Polo 220

91.4%

“Goede eenvoudige sproeier. Voldoet aan de verwachting.”

ReviewPrijs
4 GARDENA Multi 6-sproeier Boogie GARDENA Multi 6-sproeier Boogie

90.8%

“Ideaal voor kleine en/of smalle stroken in je tuin.”

ReviewPrijs
5 GARDENA cirkel sproeier vario S GARDENA cirkel sproeier vario S

87.8%

“Fijne sproeier met veel instel mogelijkheden, meer moet het niet zijn!”

ReviewPrijs
6 GARDENA Cirkelsproeier Mambo GARDENA Cirkelsproeier Mambo

91.4%

“Deze tuinsproeier bereikt een groot oppervlak en zelfs rustgevend om naar te kijken.”

ReviewPrijs
7 Hozelock 2 in 1 Cirkelsproeier PRO Hozelock Cirkelsproeier PRO

92.4%

“Een prima tuinsproeier die zeker goed staat bij je tuin. Het voldoet de verwachtingen.”

ReviewPrijs
8 GARDENA Premium sproeier GARDENA 8141-20 Premium sproeier

88.2%

“Deze tuinsproeier is ideaal voor een grote tuin.”

ReviewPrijs
9 NoviSell Point Perfect review NoviSell Point Perfect Sprinkler

86.2%

“Deze sproeiers zijn gemakkelijk te gebruiken voor planten te besproeien.”

ReviewPrijs
10 GARDENA OS 140 GARDENA OS 140

86.8%

“Deze sproeier voldoet e verwachtingen van de gebruikers.”

ReviewPrijs

 

Wat is een tuinsproeier?

 

Waarom een tuinsproeier kopen?

Als je het gras mooi groen en gezond wilt moet je weten dat het gras beregenen één van de vereiste is om het gras mooi en gezond te laten worden. Je gras op de aanbevolen momenten grasmaaien is ook één vereiste als je de mooiste tuin in je straat wilt hebben.

Mooi groen gras verkrijgen is een proces waar vooral jij iets aan kan doen. Een tuinsproeier zorgt ervoor dat jouw gras niet uitdroogt, vooral in de zomermaanden denk aan een hittegolf kan je gras snel uitdrogen en geel kleuren, om dit te voorkomen kan je relatief snel een gazonsproeier kopen. Voor 25 € heb je al een degelijke tuinsproeier die je gras in no time kan bewateren.

Wanneer moet je sproeien?

Als je weet hebt van een hittengolf of verschillende warme dagen achtereen in de zomer is het verstandig om van tevoren je gras goed te besproeien zodat er genoeg vocht in de grond zit zodat je gras voldoende water heeft om deze droge dagen gezond te doorstaan. Als je grond niet vochtig genoeg is ontstaan er al snel gele vlekken op je gras. Dit is gewoon het resultaat van uitdroging dus als jij een mooie groene tuin wilt ben je gewaarschuwd bij deze. Meestal worden droge dagen ook gevolgd door onweer en regen maar dit is niet altijd het geval.

Als je zeker weet dat het meerdere dagen achtereen droog gaat zijn zet dan dus zeker een tuinsproeier om je gras gezond te houden. Denk er ook aan dat als er een boom in je tuin staat, deze een groot deel van het vocht in de grond opdrinkt. Een boom drinkt tot wel 300 liter water per dag afhankelijk van de grootte. Als je dus een grote boom in je tuin hebt kan je alvast beginnen met de kraan open te zetten. Het beste tijdstip om te besproeien is als het bewolkt is of in de late middag op zonnige dagen, als de zon wat lager staat.

OPGELET: Let er ook op dat je niet zomaar je kraan volledig openzet. Gras en planten kunnen verdrinken als je te veel besproeit. Gebruik een regenmeter om zeker te zijn van je zaak.
GARDENA Cirkelsproeier Mambo
Meest populair GARDENA Aquazoom 250/2 Zwenksproeier

 

tuin-bewatering

Hoe werkt een tuinsproeier?

Een tuinsproeier is een apparaat dat gebruikt wordt om gewassen te beregenen. Met namen in tuinen, stadions, akkerland en kwekerijen. Een sproeier bestaat uit een heen en weergaande sproeibuis. Het werkt eigenlijk ongeveer hetzelfde als een waterrad. Door de kracht van het water wordt het mechanisme in werking gezet en aan het draaien gebracht. De ronddraaiende bewegingen van het scheprad in de sproeier wordt door tandwielen in een roterende of heen en weergaande beweging omgezet. Dus je tuinsproeier beweegt continue zonder een motor of elektriciteit hiervoor nodig te hebben.

Tenzij je natuurlijk een beregeningssysteem gebruikt om alles volledig te automatiseren. Dankzij zo’n systeem moet jij zelfs de kraan niet meer open draaien. Je plaats een timer tussen de kraan en je tuinslang en stelt hem zo in dat hij enkel op de aanbevolen tijden sproeit van je keuze. In sommige gevallen kan je met je smartphone het sproeiproces besturen vanop afstand. Lees deze pagina verder voor meer info over deze beregeningsystemen.

Wanneer moet je niet sproeien?

In de volle zon kan je best niet sproeien. Dit geldt ook voor planten en bloemen. Het water werkt een beetje als een vergrootglas en er kan dus schade ontstaan op de bladeren. Te laat in de avond kan je best ook vermijden zodat de planten niet te nat de nacht ingaan. Verder moet je weten dat de wind ook een belangrijke factor speelt bij het bewateren. Zo blijft het vocht langer tussen planten als het windstil is. Als je van plan bent in de avond te sproeien zorgt dan dat het waait. Het is belangrijk dat planten de tijd hebben om te drogen voor de nacht anders kan schimmelvorming ontstaan.

Hoeveel moet je sproeien?

Vooral in droge periodes is langdurig beregenen belangrijk. Sproei ongeveer 15 – 20 millimeter per m² over je gras, gebruik een regenmeter in je sproeigebied om dit op te volgen. Het is beter om langere aaneengesloten periodes te sproeien dan een paar keer kort. Sproei ongeveer 2 uur achter elkaar i.p.v. 4 keer een half uurtje met korte pauzes tussen.

Voor een nieuw gazon is een beregening van 4 liter per dag per m² nodig. Heb je een tuin van 250m² dan moet je per dag dus 1000 liter per dag per m² sproeien om je tuin goed beregend te houden. Als je leidingwater gebruikt kost dit je 4,3 euro per dag.

 

De voordelen van sproeiers

 

Voordelen van een tuinsproeier

✅ Je moet niet zelf met een gieter alles water geven
✅ Je bespaart tijd uit
✅ Alles wordt gelijkmatig beregend
✅ Voordelig in prijs
✅ Verschillenden types verkrijgbaar
✅ Verkrijgbaar met een verschillend bereik
✅ Mogelijkheid tot timer
✅ Eenvoudig te instaleren

Nadelen tuinsproeier

  • Werkt minder effectief onder bomen
  • Niet elke type is geschikt voor elke tuin
  • Bij te veel water kan je het gras en je planten verdrinken

 

zwenkelsproeier

 

Tuinsproeier Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Vooraleer je over gaat tot een aankoop van een tuinsproeier is het van belang rekening te houden met de volgende aan aankoopcriteria. Een tuinsproeier komt er in alle maten en vormen ook met verschillenden specificaties, hieronder de belangrijkste eigenschappen waarmee je rekening moet houden.

  • Type tuinsproeier
  • Oppervlakte
  • Verbruik
  • Prijs
  • Beregeningssysteem

Type tuinsproeier

Zwenksproeiers: zijn de meest populaire tuinsproeiers en aanbevolen tuinsproeiers. Deze sproeiers worden het best gebruikt voor rechthoekige gazons en tuinen. De sproeibuis van een zwenksproeier beweegt met sproeigaten heen en weer in een rechthoekige vorm.

Cirkelsproeiers: hebben een sproeistuk dat in een cirkel om zijn as draait. Circe sproeiers zijn uitermate geschikt om een klein oppervlakte een natuurlijk effect van regen te geven. Het water valt zoals regen vanuit de lucht naar beneden zodat het gazon natuurlijk beregend wordt. Ook zijn cirkelsproeier het meest geschikt voor delicate planten te beregenen.

Sprinklers: worden voornamelijk gebruikt bij brandalarmsystemen. Ze produceren een straal die regelmatig onderbroken wordt door het pulserende ritme van een klepel of hamer. Deze hamer breekt de straal van het water waardoor verstuiving ontstaat. Sprinklers zijn best te gebruiken voor tuinen met een onregelmatige vorm.

Nevelsproeier: is een sproeier die u tuin op gelijkmatige wijze voorziet van water. Ideaal voor het beregenen van planten en bloemen.

Handsproeiers: worden meestal gebruikt om bloemen met water in te nevelen.

Een Spuitpistool: kan je op een tuinslang bevestigen om daarna zelf handmatig je gras en planten te besproeien met water. Let er wel op dat je gelijkmatig sproeit over de oppervlakte.

Turbinesproeier: zijn het best te gebruiken op gras en te vermeiden op bloemen en planten. De straal is vrij hard. Turbinesproeiers zijn instelbaar van 40º t/m 360º.

gazon-sproeien

 

beste tuinsproeier

Beregeningssproeiers

Voor grote oppervlakte gebruikt men kanonsproeiers, ook wel sectorsproeiers genoemd. Denk hierbij aan akkers en andere grootte oppervlaktes. Tiksproeiers behoren ook tot deze categorie. Deze zijn echter veel te sterk voor normale tuinen.

TIP: Zwenksproeiers zijn de meest populaire tuinsproeiers en aanbevolen tuinsproeiers.

Oppervlakte

Bij elke tuinsproeier staan een maximum bereik vermeld. Dit maximale bereikt moet in verhouden met je tuin zijn. Als je tuin de groot is moet je dus meer dan één tuinsproeier gebruiken om alles voldoende te beregenen. Verder is de vorm ook heel belangrijk. Een zwenksproeier beregent in een rechthoek maar een cirkelsproeier dan weer in een cirkelvorm.

Verbruik

Zoals je bovenaan deze pagina al kon lezen heb je ongeveer 4 liter per dag per m² nodig. Afhankelijk van de grootte van je tuin ga je dus al snel enkele duizend liters water per zomer nodig hebben om je tuin voldoende te bewateren. Een tuin van 250m² heeft 1000 liter water per dag nodig dit kost ongeveer 4,3 euro per dag. Dus voor 10 dagen betaal je rond de 50 euro voor een gazon van 250 m².

GARDENA cirkel sproeier vario S

Meest gestelde vragen over tuinsproeiers (FAQ)

Het wordt aangeraden op zonnige dagen ’s avonds of ’s morgens vroeg te sproeien. Het best kan je ook 1-2 dagen voordat het een langere periode droog blijft je gazon besproeien zodat de grond voldoende vochtig is.

Voor je tuin gebruik je best een zwenksproeier. De meeste tuinen zijn rechthoekig en juist daarom is een zwenksproeier aanbevolen.

Een kraan sproeit ongeveer 10 liter water per minuut. Dit komt neer op 600 liter per uur. Gebruik zeker een regenmeter om verdrinking van je gras te voorkomen.