Skip to main content

Hakselaar Test 2024

 

 

De beste takkenversnipperaar voor ieders budget

 

Meshakselaar

Bosch AXT Rapid 2200

High End

Versnipperaar

Gardebruk DBHC003

Mid Range

Hakselaar budget

Güde GH 2501

Budget

 

tuinhakselaar

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ De beste hakselaar’s

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor hakselaar’s

✅ Betrouwbare partners

De beste hakselaar vind je hier

Als jij een grote tuin hebt met een haag en je altijd veel snoeiafval hebt kan je dit tuinafval vanaf nu nuttig besteden. Met een hakselaar versnipper je takken of groenafval fijn. Na de verwerking kan je het versnippert snoeiafval gebruiken als compost of mulch. Als je enkel hout versnippert kan je de houtsnippers gebruiken om de grond ermee te bedekken. Vooral bloemen kunnen zo beschermd worden tegen vorst.

Als je merkt dat je hele tuin in de herfst vol takken ligt kan je ook makkelijk gebruik maken van een hakselaar. Wist je dat je er ook bladeren in kunt fijn snipperen? Zorg altijd dat het snoeiafval droog is als je het versnippert in een hakselaar.

Een hakselaar is de beste oplossing als je van al het groenafval af wilt zonder te veel rommel te maken. Na het versnipperen wordt het volume van het tuinafval vermindert. Je kan dankzij de opvangbak of zak daarna makkelijk het tuinafval naar de gewenste locatie vervoeren of je kan het rechtstreeks naar het containerpark brengen.

Als jij op zoek bent naar een betrouwbare hakselaar maar niet weet waar te beginnen dan ben je hier op de juiste plek terechtgekomen. Op deze pagina vind je de beste hakselaar. Bovenaan onze pagina vind je de beste hakselaar voor iedere prijsklasse. Als dit niet voldoende is hebben we nog andere hakselaar’s die je kan terugvinden in onze TOP 10 hieronder. Wij hebben een consumentenonderzoek gedaan op alle hakselaar’s en zo zijn we te weten gekomen welke hakselaar’s nu echt het beste zijn voor de gewone consument.

TIP: Afhankelijk van de afdrijving wordt ook de kracht bepaalt. Zo zijn benzine hakselaar’s veel krachtiger (en duurder) dan elektrische of gas hakselaar’s. Het grote voordeel aan benzine hakselaar’s is dat je ze overal kan zetten zonder een stopcontact in de buurt.

Tuinhakselaar TOP 10

Model Review
1 Bosch AXT 25 TC Bosch AXT 25 TC

84.5%

“Heel tevreden over deze stille hakselaar. Hakselt alle takken, takjes en bladeren fijn.”

ReviewPrijs
2 Powerplus POWXG6462 Powerplus POWXG6462

81.83%

“Doet wat het moet doen op een uitstekende wijze. Snippert dik en dun zonder moeite en is bijzonder stil.”

ReviewPrijs
3 Güde GH 2501 Güde GH 2501

71%

“Ideaal voor kleine tuin met weinig tuinafval.”

ReviewPrijs
4 VONROC GS502AC VONROC GS502AC

90.83%

“Werkt zoals het hoort, takken worden snel en fijn versnipperd.”

ReviewPrijs
5 Hyundai hakselaar Hyundai hakselaar

90.67%

“Dikke takken, slappe blaadjes en klimop slierten. Alles verslind deze super hakselaar.”

ReviewPrijs
6 Bosch AXT Rapid 2200 Bosch AXT Rapid 2200

85.5%

“Aanrader voor iemand met groene vingers.”

ReviewPrijs
7 Einhell GC-RS 2845 CB Einhell GC-RS 2845 CB

86.5%

“Zeer goed apparaat. Hij is stil en heeft voldoende vermogen.”

ReviewPrijs
8 Gardebruk DBHC003 Gardebruk DBHC003

86.5%

“Deze shredder is van uitzonderlijke kwaliteit en werkt perfect en bovendien zeer stil voor een hakselaar.”

ReviewPrijs
9 Profeco tuinhakselaar Profeco tuinhakselaar

84.5%

“Deze hakselaar versnippert vlot, maakt niet te veel lawaai. Veilig en makkelijk in gebruik.”

ReviewPrijs
10 Lumag HC15-NL Lumag HC15-NL

82%

“Ideaal voor grote dikke takken, motor start snel en doet zijn werk professioneel.”

ReviewPrijs

 

Wat is een takkenversnipperaar?

 

Waarom een hakselaar kopen?

Als jij een makkelijke en snelle manier zoekt om snoeiafval te verwerken en daarna als compost of mulch te gebruiken dan is een takkenversnipperaar de beste oplossing. Niet alleen spaart het tijd uit met opruimen. Ze zijn krachtig genoeg om alle takken fijn te versnipperen. Hierondere alle voor en nadelen van een houtversnipperaar.

Voordelen van een hakselaar

✅ Snoeiafval verwerken

✅ Maak zelf mulch of houtsnippers

✅ Zeer krachtig

✅ Simpel in gebruik

✅ Makkelijk opruimen dankzij opvangbak

✅ Gehakselde hout composteert snel

Nadelen van een hakselaar

Het grootste nadeel is de dure prijs. Maar er zijn nog andere nadelen aan verbonden. Een hakselaar is een krachtige machine waarin tuinafval makkelijk verwerkt kan worden. Uiteraard maakt het dit ook gevaarlijk. Steek nooit je hand of arm in de trechter. Het is levensgevaarlijk je kan zo je hand verliezen. Houd kinderen uit de buurt van de machine! Laat het apparaat nooit aanstaan terwijl je even weggaat.

Het nadeel is dat je moet oppassen met natte bladeren en gras. Gooi ook nooit te veel bladeren tegelijk in de hakselaar dus beetje per beetje om het optimaal te versnipperen zonder dat de machine vast loopt.

TIP: Een walshakselaar zorgt ervoor dat je snoeiafval sneller rot, het versnippert hout is dus ideaal om als compost te gebruiken.

 

beste hakselaar

Hoe werkt een hakselaar?

Een hakselaar of takkenversnipperaar wordt als tuingereedschap gebruikt om snoeiafval van planten en bomen fijn te versnipperen. Het wordt ook wel een takkenshredder genoemd. Als je tuin bezaaid is met gevallen takken en bladeren kan je met een hakselaar alles fijn malen om het daarna als compost, mulch of houtsnippers te gebruiken.

Als je al het snoeiafval in de hakselaar doet spaar je ook veel plaats uit. Een hakselaar werkt eenvoudig je steekt de takken of het snoeiafval in de trechter die zich meestal aan de bovenkant bevindt. Dankzij de krachtige messen of snijwalsen wordt het hout letterlijk fijn gesnipperd. Tegenwoordig bestaan er 2 soorten hakselaar’s.

Walshakselaar of snijhakselaar

Een walshakselaar is ideaal om composteerbaar hakselhout te maken. De snijwalsen versnipperen eerst het snoeiafval en verpletteren het daarna waardoor vezels sneller breken en de micro-organismen sneller kunnen composteren. Een walshakselaar is beter geschikt voor harde houtsoorten. Het maakt minder geluid dan een meshakselaar.

Een meshakselaar is de beste oplossing om mulch en houtsnippers te maken. Snel draaiende messen snijden snoeiafval in kleine stukjes. Je kan het gebruiken om op een natuurlijke manier grond te bedekken. Het rot minder snel en is ideaal om planten te beschermen tegen vorst.

Het nadeel is dat deze snijmethode veel meer lawaai maakt en de messen moeten sneller onderhouden worden. De krukas van een meshakselaar zit aan de koppeling die verbonden is met een aandrijfriem waardoor de waaier draait waarin de messen zitten.

 

Hakselaar Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

De ene hakselaar is de andere niet en om deze reden hebben we deze koopgids samengesteld. Er bestaan 2 verschillende types hakselaar’s namelijk hakselaar’s die walsen of snijden. Kom hier te weten welk type het meest geschikt is voor jouw situatie. Verder moet je kijken naar factoren zoals de aandrijving. Er bestaan elektrische hakselaar’s maar ook benzine hakselaar’s. Hieronder alle eigenschappen waar je zeker op moet letten bij de aanschaf van een hakselaar.

  • Opvangzak of bak
  • Walsen of snijden
  • Trechter
  • Takdikte
  • Wielen
  • Gewicht
  • Geluidsoverlast
  • Aandrijving

Opvangzak of bak

Let ook goed op of de hakselaar een opvangbak of zak heeft. Professionele benzine hakselaar’s moet je gebruiken met een aparte bak of aanhangwagen. Of je kan het versnipperd snoeiafval gewoon op de grond verzamelen. De hakselaar’s op deze pagina zijn voornamelijk elektrisch ze hebben dus een opvangbak of zak. De inhoud van de bak kan je aflezen in liter. Meestal hebben ze een inhoud van 45 tot 60 liter.

Walsen of snijden

Zoals je boven al kon lezen in het hoofdstuk walshakselaar of snijhakselaar heeft elk type zijn eigen voor en nadeel. Een walshakselaar is beter geschikt voor harde takken en minder geschikt voor zacht tuinafval zoals bladeren. Een walshakselaar maakt minder lawaai dan een snijhakselaar.

Een snijhakselaar is geschikt voor snoeiafval en zacht tuinafval zoals bladeren, gras. Het is ideaal om mulch mee te maken. Nadeel is dat ze meer lawaai maken.

Wielen

Alle hakselaar’s die we bespreken op deze pagina zijn voorzien voor wielen. Je kan ze dus makkelijk verplaatsen. 

Takdikte

De meeste hakselaar’s voor thuisgebruik of de gewone consument kunnen takken versnipperen tot een diameter van 45mm. Duurdere benzine hakselaar’s kunnen takken fijn malen met een dikte tot wel 120 mm. De meeste modellen in onze TOP 10 zijn voor de gewone consument. Je hebt ook industriële hakselaar’s deze worden door boeren gebruikt en zijn veel groter meestal zet je ze achter een tractor.

 

tuinhakselaar kopen

Trechter

De meeste hakselaar’s zijn voorzien van een trechter bovenaan of aan de zijkant waarin je snoeiafval steekt zodat het makkelijk naar binnen getrokken wordt. Het dient ook ter beveiliging. Ga nooit met je arm of hand in de trechter!

Geluidsoverlast

Een hakselaar maakt veel lawaai. Vooral een meshakselaar maakt meer lawaai dan een walshakselaar. Verder zijn benzine hakselaar’s veel krachtiger en maken ze nog meer lawaai. Gebruik gehoorbescherming tijdens het gebruik van een hakselaar.

Aandrijving

De meeste takkenversnipperaars op deze pagina zijn elektrisch aangedreven. Denk eraan dat je altijd netstroom in de buurt moet hebben. Benzine hakselaar’s zijn veel krachtiger en je kan er op plaatsen komen waar het andere niet mogelijk was. Een benzine hakselaar wordt voornamelijk gebruik in grote tuinen met veel snoeiafval.

TIP: Zorg ook dat de opvangbak voldoende groot is voor jouw tuinafval. De inhoud wordt uitgedrukt in liters, bijvoorbeeld 60 liter. De meeste takkenversnipperaars hebben een opvangbak of zak.

Meest gestelde vragen over takkenversnipperaars [FAQ]

Gooi nooit te veel bladeren tegelijkertijd in de hakselaar. Gooi de bladeren beetje bij beetje erbij zodat de bladeren optimaal fijn gemalen worden.

We raden af om natte bladeren te versnipperen. Je hakselaar kan vastlopen als je het toch doet. Als het vastloopt ga nooit met je hand of een stok in de hakselaar. Schakel de machine eerst uit en zorgt dat het volledig tot stilstand is gekomen.