Skip to main content

Robotmaaier Test 2024

 

 

De beste robotgrasmaaier voor ieders budget

 

Robotmaaier kopen

Solo by Al-Ko Robolinho

1200m²

Robotmaaier voor gazon

Bosch Indego S+ 500

500 m²

beste robot grasmaaier

Gardena Sileno Minimo

250 m²

 

beste robotmaaier

Meestal is de keuze aan robotgrasmaaiers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ De beste robotgrasmaaiers

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor robotmaaiers

✅ Betrouwbare partners

De beste robotmaaiers vind je hier

Als je een manier zoekt om tijd uit te sparen met grasmaaien dan hebben we goed nieuws. Een robotmaaier maai het gras volledig automatisch zonder dat jij je zorgen hoeft te maken. Je stelt de tijdstippen in waarop de robotmaaier het gras moet maaien en de robot doet zijn ding. Een robotmaaier maait het gras in de oppervlakte die je afbakent met een begrenzingsdraad.

Je zal deze draad dus zelf moeten instaleren. Nadien zal de robotmaaier in de begrensde oppervlakte al het gras maaien. Als de robotmaaier bijna leeg is gaat het vanzelf naar het oplaadstation.

Een robotmaaier is zowel geschikt voor kleine als grote tuinen. Dankzij verschillende sensoren kan het hindernissen detecteren zoals stenen, randen maar ook regen. Een robotmaaier is een goede investering. Als je op punt staat om een tuinman in te huren kan je met een robotmaaier veel geld uitsparen. Op deze pagina bespreken we alles over robotgrasmaaiers.

Wat het is, hoe het werkt maar ook alle voor en nadelen vind je hier terug. Verder hebben we een koopgids samengesteld met alle specificaties waar je op moet letten tijdens het kopen van een robotgrasmaaier. Bovenaan deze pagina vind je de beste robotmaaier voor iedere prijsklasse terug.

Als je nog meer keuze wilt kijk dan in onze TOP 10 hieronder voor de beste robotmaaiers. Alle modellen op onze website zijn aan de beste in hun assortiment. Tuinblaadje.nl heeft een consumentenonderzoek gedaan voor alle robotmaaiers en dankzij deze data kunnen we de beste robotmaaiers aanbevelen.

TIP: Alle robotmaaiers maken gebruik van mulching om het gras te maaien. Het gras wordt dus niet opgevangen maar fijngesnipperd over het gazon. Hierdoor is het gras beter beschermt tegen de zon en wordt het grasperk voorzien van extra voedingsstoffen.

TOP 10 Robotmaaiers

Model Review
1 Bosch Indego S+ 500 Bosch Indego S+ 500

84.17%

“De krachtige motor heeft geen enkele moeite met kuilen of oneffenheden. Het is een flinke investering maar zeker de moeite waard!”

ReviewPrijs
2 Solo by Al-Ko Robolinho Solo by Al-Ko Robolinho

80.67%

“Niet de meest geavanceerde maaier, maar hij voldoet uitstekend aan je behoeften.”

ReviewPrijs
3 Gardena Sileno Minimo Gardena Sileno Minimo

85.33%

“De robotmaaier doet tot nu toe geruisloos, wat hij moet doen. Het resultaat is bevredigend.”

ReviewPrijs
4 Greenworks Optimow 15 Greenworks Optimow 15

82.83%

“Zeer goed product met een mooie uitstraling en alle functies werken zoals het moet.”

ReviewPrijs
5 Zoef Robot Berta MR18Z Zoef Robot Berta MR18Z

83.83%

“Functionele en mooie robotmaaier dat voor een mooi gazon zorgt.”

ReviewPrijs
6 Yard Force EasyMow 260 Yard Force EasyMow 260

80.5%

“Een maaier die het gazon zeer betrouwbaar maait. De bediening is heel eenvoudig. “

ReviewPrijs
7 Cramer RM 1500 Cramer RM 1500

75.33%

“Een robotmaaier met klasse, correcte prijs-kwaliteitverhouding!”

ReviewPrijs
8 Stiga Autoclip M3 Stiga Autoclip M3

86.33%

“Stijlvolle robotmaaier dat zijn werk perfect doet.”

ReviewPrijs
9 WOLF-Garten LOOPO S150 WOLF-Garten LOOPO S150

59%

“Goedkope prijs dan de meeste maaiers maar zijn kwaliteiten zakken mee.”

ReviewPrijs
10 Honda Miimo HRM 520 Honda Miimo HRM 520

76.83%

“De echte waarde van een slimme robotmaaier!”

ReviewPrijs

 

Wat is een robotgrasmaaier?

 

Waarom een robotmaaier kopen?

Als je veel tijd wilt uitsparen is een robotmaaier de beste oplossing. Een robotmaaier werk zelfstandig en maait en gras automatisch zonder dat jij het apparaat moet besturen. Het is een goedkopere oplossing dan bijvoorbeeld een tuinman inhuren. Denk eraan een robotgrasmaaier kost al gauw boven de 600 euro dus de instapprijs is voor veel mensen een struikelblok.

Als je toch de keuze maakt om een robotmaaier aan te schaffen ben je hier gelukkig op de juiste plaats. We bespreken enkel de beste robotgrasmaaiers zodat jij zeker een degelijk apparaat in huis haalt. Hieronder alle voor en nadelen van een robot grasmaaier.

Voordelen van een robotmaaier

✅ Volledig automatisch

✅ Geschikt voor kleine en grote tuinen

✅ tijdbesparend

✅ Eenvoudig te installeren

✅ Regensensor

✅ Detecteert obstakels

✅ Laat geen sporen na

✅ Minder lawaai als een echte grasmaaier

✅ Weinig onderhoudt

✅ Geen maaiafval

Nadelen van een robotmaaier

Een robotgrasmaaier kan minder goed functioneren als er voorwerpen op het gazon liggen. Denk aan takken, dennenappels en stenen. Soms detecteert de robotgrasmaaier het voorwerp niet en kan het vast komen te zitten.

Smalle doorgangen kunnen ook voor problemen zorgen evenals ongelijke of hellende oppervlaktes. Een robotmaaier maakt ook altijd lawaai gelukkig wel minder dan een echte grasmaaier. Soms zijn robotmaaiers niet goed in detecteren als het gras nat is of als het regent. Als de robotmaaier nat gras maait kan het apparaat vast komen te zitten.

Het grootste gevaar van een robotmaaier is dat kleinere dieren zoals egels en hagedissen meestal niet voldoende opgemerkt worden door de maaier waardoor het de dieren kan verwonden of doden. Vooral ’s nachts kan een robotgrasmaaier een gevaar zijn voor kleine dieren. Een robotmaaier is duur in aanschaf. Je betaal al zeer snel 600 euro of meer voor deze handige apparaten.

 

beste robotgrasmaaier

Hoe werkt een robot grasmaaier?

Een robotmaaier ook wel robotgrasmaaier of maai robot genoemd is een autonome robot die gebruikt wordt om gras te maaien op ingestelde tijdstippen. Het wordt aangedreven door een elektromotor en werkt met accu. Het is vergelijkbaar met een robotstofzuiger.

Deze grasmaaiers worden niet met afstand bediend maar zijn dus volledig automatisch. Een typische robotmaaier verreist dat de gebruiker een grensdraad of draadlus rond het gazon plaats die het te maaien gebied afbakent. De begrenzingsdraad zendt een signaal uit dat de sensoren van de maairobot waarnemen bij het benaderen. De robotgrasmaaier zal dus altijd binnen het afgebakend gebied gras maaien.

Sommige robotmaaiers hebben 4-wiel aandrijving waardoor het betere hellingen kan maaien. Uiteraard kosten deze duurder dan 2-wiel aandrijving.Een robotgrasmaaier kan verschillende navigatie routes hebben afhankelijk van het model. Zo maaien sommige robotmaaiers willekeurig in het afgebakend gebied maar zijn er ook spiraalvormige of zigzaggende robotmaaiers.

Robotmaaiers kunnen zichzelf opladen wanneer de batterij bijna leeg is. Ze gaan automatisch naar het laadstation waar het opgeladen wordt door laadcontacten. De begrenzingsdraad wordt meestal aangesloten op het laadstation.

Een maairobot is uitgerust met verschillende beveiliging sensoren die voorkomen dat de maairobot kantelt of komt vast te zitten. Sommige maairobots hebben zelfs sensoren om regen te detecteren waardoor de robot stopt met maaien zodat het zeker niet vastloopt.

TIP: Als je een vijver hebt is het altijd opletten met een robotgrasmaaier. Voorzie een rand die hoog genoeg is (15cm) zodat de schoksensoren van de maaier activeren. Zo kan je voorkomen dat je robotmaaier in het water terechtkomt.

 

Robotgrasmaaier Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Voordat je overgaat tot de aankoop van een robot grasmaaier is het van belang rekeningen te houden met de eigenschappen in deze koopgids. Zo is niet elke robotgrasmaaier dezelfde. Je moet altijd kijken naar het te maaien oppervlakte, de maaibreedte en maaihoogte maar ook de maximale hellingshoek en of de robotmaaier kan maaien in de regen of juist niet. Hieronder alle specificaties waar jij zeker op moet letten tijdens de aankoop van een geschikte robotmaaier.

  • Gazonoppervlakte
  • Maaibreedte en maaihoogte
  • Accucapaciteit
  • Bediening
  • Extra functies
  • Regendetectie
  • Maximale hellingshoek
  • Diefstalbeveiliging
  • Perimeterdraad
  • GPS
  • Prijs

Gazonoppervlakte

Afhankelijk van de grootte van je gazon kies je een robotmaaier die je gazon aankan. Er zijn maairobots die kunnen maaien over een oppervlakte van 200 m² tot 3000m².

Maaibreedte en maaihoogte

De regel hoe breder de maaibreedte hoe sneller het gras gemaaid is klopt. Als je een grote tuin hebt kies je best een robotmaaier met een grote maaibreedte. Verder is het ook van belang naar de maaihoogte te kijken. Als je tuin hoog gras heeft koop je best een robotmaaier die dit aankan. Hoog gras ontstaat als je niet voldoende grasmaait. Je kan het dus voorkomen door elke week je robotmaaier het gras te laten maaien.

Accucapaciteit

De accucapaciteit bepaald hoelang je robotmaaier aan één stuk kan door maaien. Een robotmaaier heeft gemiddeld 3 uur nodig om de meeste gazons te maaien. Als de accu bijna leeg is zal de robotmaaier automatisch naar het laadstation gaan om daar de batterij op te laden. Zodra de batterij opgeladen is hervat de robotmaaier zijn werk.

Bediening

De meeste robotmaaiers kan je instellen via een app. Stel het juiste maaiprogramma in of stel de tijden in waarop de robotmaaier het gras moet maaien.

Regendetectie

Kijk goed na of de robotmaaier een regensensor heeft en of de maaier geschikt is voor maaien in de regen. Sommige modellen zijn absoluut niet geschikt voor maaien in de regen. Let hier dus goed op.

 

robot grasmaaier kopen

Maximale hellingshoek

Als je hellingen in je tuin hebt kijk je ook naar de maximale hellingsgraad van de robotmaaier. Sommige robotmaaiers hebben 4-wiel aandrijving die extra geschikt zijn voor het maaien van hellingen.

Diefstalbeveiliging

Een nadeel aan robotmaaiers is dat ze aantrekkelijk zijn voor dieven. Gelukkig hebben de meeste robotmaaiers een diefstalbeveiliging. Ze zijn beveiligd met een pincode.

Perimeterdraad

Bijna alle robotgrasmaaiers werken met een perimeterdraad of begrenzingsdraad waarmee je het te maaien oppervlakte afbakent. De robotmaaier kan deze draden detectoren en zal altijd binnen het gebied maaien.

GPS

Sommige nieuwe robotmaaiers zijn voorzien van een GPS systeem. Deze modellen zijn veel duurder maar kunnen opereren zonder begrenzingsdraad.

Prijs

Het grootste nadeel van een robot grasmaaier is de dure prijs. Je betaalt gauw 600 tot 1000 euro voor de meeste modellen.

TIP: Let op met huisdieren en kleine kinderen, een robotmaaier is nog altijd gevaarlijk het is onderaan voorzien van messen. Soms kan een robotmaaier kleine dieren of voeten niet detecteren dus loop nooit voor de robotmaaier als het apparaat in werking is.

Meest gestelde vragen over robot grasmaaiers [FAQ]

De meeste robotmaaiers zijn weerbestendig, ze kunnen ook met regen of nat gras maaien. Uiteraard is het altijd beter om de maaier uit te schakelen of het tijdstip op een ander moment in te stellen als het regent.

Een robotgrasmaaier heeft geen opvangbak. Het apparaat maakt gebruik van mulching om het gras te maaien waardoor het gras versnippert achter blijft op het gazon. Je moet het dus niet ledigen.

De meeste robotgrasmaaiers werken met een perimeterdraad die je zelf moet installeren. De robotmaaier maait enkel in de afgebakend oppervlakte.

Voor een degelijke robotgrasmaaier betaalt je al snel 600 euro of meer. Goedkopere modellen zijn af te raden.

Een messenset gaat ongeveer 3 tot 6 maanden mee. Als je merkt dat het gras niet meer optimaal wordt gemaaid is het tijd voor vervanging. Je kan een messenset makkelijk bijbestellen. Ze zijn meestal goedkoop in aanschaf.

Een robotmaaier weegt nooit meer dan 20 kg.