Skip to main content

Takkenschaar Test 2024

 

 

De beste takkenschaar voor ieders budget

 

accu takkenschaar

Kärcher TLO 32 Accu

High End

hefboomtakkenschaar

GARDENA Comfort SmartCut

Mid Range

takkenschaar kopen

Kreator KRTGR4003

Budget

 

Meestal is de keuze aan takkenscharen zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ De beste takkenscharen

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor takkenscharen

✅ Betrouwbare partners

De beste takkenscharen vind je hier

Als je een boom of een grote struik in je tuin hebt staan dan komt het jaarlijks voor dat je een paar takken wilt weg snoeien. Meestal zijn de takken te dik of hangen ze te hoog voor met een gewone snoeischaar of heggenschaar weg te snoeien. Dankzij een takkenschaar kan je snel en eenvoudig takken en vijgen wegsnoeien tot een maximum diameter van 5 cm.

Dankzij de lange handvatten kan je extreem veel kracht op de schaar zetten waardoor takken zonder al te veel moeite direct worden door geknipt. De meeste takkenscharen kan je zelf instelling qua hoogte. Zo kan je nog makkelijker op plaatsen die anders te hoog of onbereikbaar waren.

Je bent op deze pagina terechtgekomen om dat je op zoek bent naar een goede takkenschaar. Het aanbod aan takkenscharen is enorm en juist om de reden hebben we een consumentenonderzoek gedaan om zo te weten te komen welke takkenschaar nu echt de beste is.

Tuinblaadje.nl is de groenexpert van België en Nederland. Wij willen enkel het beste advies geven en vandaar dus deze handige Koopgids met alle informatie over takkenscharen. Bovenaan deze pagina vind je de beste takkenschaar voor iedere prijsklasse. Als je nog meer opties wilt geen nood. Hieronder een TOP 10 met de beste takkenscharen die het assortiment te bieden heeft.

TIP: Een takkenschaar wordt voornamelijk gebruik voor het snoeien van boomtakken met een diameter van 2 tot maximum 5 cm.

TOP 10 Takkenscharen

Model Review
1 WOLF-Garten RR 900 T WOLF-Garten RR 900 T

88.17%

“Vlijmscherpe schaar en licht in gewicht. Een aanwinst op je tuingereedschap.”

ReviewPrijs
2 Gardena TeleCut 650-900 B Gardena TeleCut 650-900 B

89.5%

“Goede grip en weegt niet te zwaar. Moet niet veel kracht zetten om de wat dikkere takken door te knippen.”

ReviewPrijs
3 GARDENA SlimCut GARDENA SlimCut

86%

“De cutter is handig in gebruik en kan vanaf de grond de meeste takken bereiken en snoeien.”

ReviewPrijs
4 VONROC Snoeischaren set VONROC Snoeischaren set

88.33%

“Perfecte set voor het kleine en grote werk. Scherp geprijsd met scherpe scharen.”

ReviewPrijs
5 GARDENA Comfort 500 BL GARDENA Comfort 500 BL

87.5%

“Knipt moeiteloos door de takken heen en blijft scherp.”

ReviewPrijs
6 Kärcher TLO 32 Kärcher TLO 32

86.83%

“Dit is een uitstekend stuk gereedschap dat het werk snel, dagelijks en netjes doet.”

ReviewPrijs
7 Gardena EasyCut 680 B Gardena EasyCut 680 B

88.5%

“Deze schaar is de perfecte tool ervoor. Ze is flexibel, ze snijdt door elke tak. Ideaal voor een hobby tuinier.”

ReviewPrijs
8 Kreator KRTGR4003 Kreator KRTGR4003

87.33%

“Handig in gebruik, Werkt goed, kan zelfs de dikkere takken knippen!”

ReviewPrijs
9 GARDENA Comfort SmartCut GARDENA Comfort SmartCut

87.83%

“Ideaal om te knippen, kost weinig kracht door de hefboom constructie.”

ReviewPrijs
10 Fiskars Quantum Bypass L108 Fiskars Quantum Bypass L108

85.83%

“Sterke constructie, goede handvatten en zeer scherp mes.”

ReviewPrijs

 

Wat is een takkenschaar?

 

Waarom een takkenschaar kopen?

Als je takken te dik zijn voor een kleine snoeischaar, dan is een takkenschaar niet alleen veiliger maar ook aanbevolen. Met een takkenschaar zet je extreem veel kracht op de snijkop waardoor takken zonder veel moeite over worden geknipt. Een takkenschaar is superhandig als je een grote tuin met veel strijken en bomen hebt. Als je als tuinman bijklust dan is een takkenschaar onmisbaar. Hieronder alle voordelen van een takkenschaar.

Voordelen van een takkenschaar

✅ Perfect voor takken tot Ø 5 cm

✅ Goede grip

✅ Hefboomwerking

✅ Instelbaar in lengte

✅ Knip takken zonder moeite

✅ Duurzaam

Nadelen van een takkenschaar

Na enkele jaren gebruik moet je de snijkop bijstellen of aanschroeven. Deze komt na veel gebruik los te zitten. In sommige gevallen moet je de snijkop volledig vervangen. Voor een degelijke takkenschaar betaal je snel 50 euro of meer. Goedkopere takkenscharen zijn twijfelgevallen, gaan ze wel jaren mee?

Ons advies? De budget takkenscharen hebben een goede gebruikersbeoordeling maar ga sowieso voor een takkenschaar van minimum 50 euro zo ben je zeker van je zaak en kan je er jarenlang gebruik van maken.

 

telescopische takkenschaar

Hoe werkt een takkenschaar?

Een takkenschaar is een schaar die gebruikt wordt voor het snoeien van twijgen en dikkere takken die te dik zijn voor met een snoeischaar weg te snoeien. Een takkenschaar heeft 2 lange handvatten tussen de 30 en 90 cm. Hierdoor kan je er veel kracht op zetten het heeft een goede hefboomwerking.

Sommige takkenscharen zijn instelbaar je kan de handgrepen dus verlengen waardoor de hefboomwerking nog sterker wordt en om hoge takken aan een boom weg te snoeien.

Een takkenschaar heeft over het algemeen een geveerde stelschroef op het draaipunt. Hiermee kan je de messen vaster zetten als ze na enige tijd losser worden. Net zoals een snoeischaar heb je 2 verschillende soorten takkenscharen zo heb je de bypass takkenscharen of takkenscharen met een papegaaienbek die werken als een schaar. Deze zijn perfect voor de dunnere takken en veroorzaken ook minder snoeiwonden.

Aambeeld takkenscharen hebben de neiging om te pletten in plaats van de snijden hierdoor kunnen ze soms een snoeiwonde achterlaten. Het voordeel is dat je er meer kracht op kunt zetten en dat ze minder snel vastlopen. Een aambeeld takkenschaar is ideaal om oud hout en dode takken weg te snoeien.

TIP: Een takkenschaar is het grootste type handmatige tuinsnijgereedschap. Het is perfect om twijgen en takken te snoeien die te dik zijn om te snoeien met een snoeischaar.

 

Takkenschaar Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Tegenwoordig zijn er honderden takkenscharen verkrijgbaar, die allemaal verschillen in functies, lengtes en specificaties. Deze koopgids zal je helpen de juiste keuze te maken. De meeste takkenscharen zijn instelbaar qua lengte. Maar wist je dat er ook takkenscharen zijn op accu? Hieronder alle eigenschappen waar je zeker op moet letten tijdens de aanschaf van een takkenschaar.

  • Takkenschaarblad
  • Antikleeflaag
  • Afstelbare snijkop
  • Lengte
  • Grip
  • Telescopisch
  • Accu

Takkenschaarblad

Het snijblad van een takkenschaar moet sterk en van hoge kwaliteit zijn. Zoals je boven al kon lezen in het hoofdstuk hoe werkt een takkenschaar zijn er 2 verschillende soorten takkenscharen. Zo heb je een takkenschaar met een papegaaibek. Deze werkt zoals een schaar en is ideaal voor dunne takken nauwkeurig en vlak af te snijden.

Een takkenschaar met aambeeld is dat weer grover qua werking. Het is beter geschikt voor oude takken en dood hout weg te knippen. Het nadeel is dat ze sneller snoeiwonden veroorzaken.

Antikleeflaag

Dankzij een antikleeflaag blijft hout na het snoeien minder snel vastkleven.

Afstelbare snijkop

Na veelvuldig gebruik kan het zijn dat de snijkop los komt te zitten. De meeste takkenscharen kan je bijschroeven of afstellen zodat de snijkop terug stevig vast zit.

Lengte en Telescopisch

De meeste takkenscharen hebben een lengte van 35 cm tot 90 cm. Afhankelijk van de grootte van je struiken of boom kies je het gewenste formaat. De meeste takkenscharen zijn instelbaar je kan ze dus uitschuiven naar de gewenste lengte. Een telescopische takkenschaar betekend dus gewoon uitschuifbaar. Hoe groter de lengte hoe krachtiger de hefboomwerking. Dus hoe langer de handvatten hoe dikker de takken die je af kan snoeien.

 

beste takkenschaar

Grip

Een goede takkenschaar heeft altijd stevige handvatten met voldoende grip zodat ze zeker niet uitglippen. De handvatten mogen nooit glad zijn. Ze zijn voorzien van een speciale grip oppervlakte.

Accu

Tegenwoordig zijn er accutakkenscharen deze zijn zeer krachtig en knippen de takken door zonder dat jij zelf kracht moet zetten. Het grootste nadeel is dat ze een pak duurder zijn.

TIP: Een telescopische takkenschaar is uitschuifbaar je kan ze dus instellen op de gewenste lengte. Hoe langer je ze instelt hoe krachtiger de hefboomwerking.

Meest gestelde vragen over takkenscharen [FAQ]

Een snoeischaar is veel kleiner en enkel geschikt voor het snoeien van takken tot een diameter van 2 cm. Een takkenschaar is echter veel groter tot wel 90 cm. Je kan er dikkere takken mee af snoeien tot een diameter van 5 cm. De meeste takkenscharen zijn telescopische je kan ze instellen op de gewenste lengte. Hoe langer je de handvatten instelt hoe krachtiger de hefboomwerking.

Voor een goede kwaliteitsvolle takkenschaar betaal je al snel 50 euro of meer. Goedkopere takkenscharen zijn ondermaats van kwaliteit. De snijkop komt veel sneller los te zitten bij goedkopere takkenscharen.

Er zijn tientallen verschillende merken als het gaat om takkenscharen maar niet elk merk is even betrouwbaar. Betrouwbare merken zijn Gardena, Kärcher en WOLF.